Természetes fogápolás

Az egészséges fogak a jó közérzet alapjai. Karbantartásuk érdekében rendszeresen fogat kell mosnunk, ám  a hagyományos fogkrémekben sok problémás összetevőt találhatunk.

A természetes fogkrémekben nincs tartósítószer és szintetikus tenzidek sem, ezért általában kevésbé is habzanak. Készítésükkor a természetes kozmetikumokban már megszokott anyagok mellett kókusz- vagy cukortenzideket használnak.

A hagyományos gyógynövények fontos összetevői a natúr fogkrémeknek: erősítik a fogínyt és enyhítik a gyulladásokat, biztosítják a kellemes illatot és a tartósan friss leheletet. A legelterjedtebbek a mentát tartalmazó paszták. A fodormenta vagy a borsmenta antibiotikus és duzzanatot lelohasztó hatású. Számos gyógynövény alkalmas még az illatosításra, ízesítésre: a szegfűszeg, a zsálya, a kamilla, a citrom és a varázsdió szintén gyulladáscsillapító, a propolisz és a körömvirág a sebgyógyulást segíti elő.  Az Ausztráliából származó teafaolajat a kontinens őtips-for-keeping-a-healthy-smile-720x400slakói ősidők óta alkalmazzák gyógyászati céllal. A fűszeres illatú és ízű olajat főképp gomba-, baktérium- és vírusölő hatásaiért tartják nagy becsben.

Az ételmaradékok és a kórokozó foglepedék (plakk) eltávolítása érdekében a fogkrémekhez kristályos polírozó szemcséket adagolnak. Ezek azonban nem lehetnek annyira kemények, hogy felsértsék a fogzománcot. Lehetnek foszfátok és egyéb szervetlen, valamint növényi anyagok egyaránt. Nagyon finomra őrölhető például az ásványi kovaföld (silicea), a fehérítőkréta vagy kalcium-karbonát. Kovaföld bizonyos növényekből, például mezei zsurlóból, illetve kovatartalmú algákból is előállítható. Az érzékeny fogínyre alkalmas a bázikus kémhatású, ultra finomra őrölt zöld ásványföld. Akinek nagyon érzékenyek a fogai, használhat csiszolóanyag-mentes fogzselét.

A fogszuvasodás civilizációs népbetegségnek számít napjainkban. Kialakulásában szerepet játszik a szájhigiénia, az étkezés gyakorisága, étkezési szokásaink, a nyálkiválasztás és az öröklődés. Az igazi probléma viszont a finomított szénhidrátok, és az iparilag előállított cukorféleségek fogyasztásában keresendő. De mit ajánl a mai fogápolás a probléma kezelésére? Fluor tartalmú fogkrémeket, holott köztudott, hogy a fluor egy igen agresszív és mérgező elem.

Felejtsd hát el azt a tévhitet, hogy a fluor jót tesz a fogaidnak. Rengeteg kutatás igazolja ennek az ellenkezőjét. A fluor egy méreg, ami egyaránt káros a testednek, agyadnak és meglepő módon akár a fogaidnak is. És habár természetes élelmiszerekben is előfordul szerves kötésben, az izolált kémiai folyamatok eredményeként előállított fluor már teljesen más hatást gyakorol szervezetünkre.shutterstock-teeth-mirror

Az egyik legaktívabb kutatási terület a fluorral kapcsolatban, az agyat károsító hatása. Mind állatkísérletek, mind pedig embereken végzett kutatások bebizonyították, hogy gyermekeknél bizonyítottan csökkenti az IQ-t.

Ezen túl azonban számos egyéb problémát okozhat: károsíthatja a fogképző sejteket, vesekárosodást okozhat, a pajzsmirigy működését rombolhatja, csökkentheti a csontok szilárdságát, sőt a csontrákkal és húgyhólyagrákkal is összefüggésbe hozták.

A természetes fogkrémek használatával elkerülheted a fluort és más káros anyagokat, de többet is tehetsz fogaid és ínyed egészségének megőrzése érdekében.

Általánosságban elmondható, hogy változatos, ballasztanyagokban gazdag étrendet kell fogyasztanunk, tartózkodnunk kell a savas és cukrot tartalmazó élelmiszerektől. Lehetőleg minden étkezés után mossunk fogat, alkalmanként legalább három percig, a fogkefét mindig a fogínytől a fog rágófelülete felé mozgatva. A savas élelmiszerek fogyasztása után legalább 30 percig várjunk a fogmosással.

Válogass a fluoridmentes, növényi kivonatokkal készült fogkrémjeink közül:

Érzékeny fogakra fehérítő hatással:

Bio2You fogkrém homoktövissel és kamillával

Ínyproblémákra:

Biola Bíbor kasvirág fogkrém

Homeopátiás kezelésekhez:

Urtekram Aloe verás fogkrém

Gyermekeknek:

Biola Fogápoló gél gyermekeknek

Urtekram fogkrém gyermekeknek édesköménnyel

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.