Így ápold babád bőrét – természetesen

Az egész életre szóló egészséges bőr alapja a csecsemőkori hatékony bőrápolás. A csecsemő és a felnőtt bőre struktúrájában és funkciójában sok hasonlóságot mutat, ám másképpen reagálnak a környezeti hatásokra. A csecsemő pelenkás területe például erőteljes igénybevételt jelentő környezet és a csecsemőkori kiütések leggyakoribb helye. A koraszülött csecsemők könnyebben szenvednek bőrsérülést.

Milyen bőrápoló szereket használjunk?

A csecsemő, kisded bőre érzékenyebb, mint a felnőtté, ezért bőrápoláshoz a kimondottan számukra készített bőrápoló szereket alkalmazzuk.

  • A készítmények természetes anyagokat, vitaminokat tartalmazzanak, lehetőség szerint ne főzött szappanokat.
  • Pótolják az elvesztett zsiradékot, vizet.
  • Ne irritálják a baba nyálkahártyáját és a szemét sem.
  • Ne tartalmazzanak olyan összetevőket, amelyek lenyelése mérgezést okozhat.
  • A csecsemőket, kisdedeket naponta egyszer fürdessük meg, melynek során eltávolítjuk a szennyeződést.
  • A fejet, nem szükséges naponta mosni, mert elősegíti a fejbőr kiszáradását, amely a kellemetlen koszmó kialakulásának táptalaja lehet. Elegendő a heti kétszeri hajmosás.
  • A bőr ápolásakor mindig használjunk ápoló krémeket, a csecsemőkori fejmosásnál, pedig olajos lemosást.

Mikor fürdessük cute-baby-bathing-photoa babát?

A csecsemőt és kisgyermeket általában naponta fürdetjük, leginkább az esti órákban, elalvás előtt. Előnye az esti tisztálkodásnak, hogy az egész napi szennyeződéseket eltávolítva nyugodtabb alvást tudunk biztosítani gyermekünknek. Azonban vannak kivételek, amikor a nap közben is fürdetést vagy mosdatást kell végeznünk.

Hogyan fürdessük a csecsemőt?

A helyes fürdetéshez minden szükséges eszközt elő kell készíteni. Fürdető kád, vízhőmérő, fürdetőszer, törölköző, ápolókrémek,pelenka, tiszta ruha. Az eszközök mellett fontos, hogy a környezet is megfelelő legyen, a lehűlések, megfázások elkerülése érdekében kellemesen meleg, fűtött helységben történjen a fürdetés.  A fürdetés előtt a bőrt a szennyeződésektől tisztítsuk meg. A hajlatok, bőrredők tisztítását úgy végezzük, hogy vattakorongra pár csepp babolajat teszünk, majd a hajlatokat (nyak, ujjak köze) és a bőrredőket áttöröljük az olajos vattával, és ezután fürdessünk.  Amikor már pár hónapos a gyermekünk babaolajos masszázzsal is bevezethetjük a fürdetést, az érintésünkkel, finom simogatásunkkal még tovább mélyíthetjük a szeretetteljes kapcsolatunkat.

Miután felitattuk a felesleges nedvességet a bőrről, használhatunk testápoló krémeket, vagy a hajlatokba hintőport is. Ügyeljünk arra, hogy a kettő ne keveredjen, mert összecsomósodik és kidörzsölheti a pici bőrét.

A popsi ápolása és pelenkázás

A popsi ápolására külön figyelmet kell szentelnünk. A vizelet és a széklet által okozott felmaródásokat úgy tudjuk kivédeni, ha zsíros, víztaszító krémet használunk. A gyakori, általában etetések előtti pelenkaváltás is hasznos.

Fontos megemlítenünk a pelenka dermatitisz betegséget is, ami leggyakrabban érzékeny vagy ekcémás bőrű gyermekek esetében jelentkezhet. Apró kiütésszerű bőrelváltozás jellemzi a pelenkával érintkező területeken, főleg a domborulatokon és az alhason. Az első kiütések megjelenésekor el kell kezdeni, kezelni, mert elhanyagolása esetén elfertőződhet, ami már antibiotikum kezelést tesz szükségessé. Védőnővel, gyermekorvosunkkal, vagy gyermek bőrgyógyásszal konzultálva minél előbb kezdjük meg a kezelést. Pelenka dermatitisz esetén gyakrabban váltsunk pelenkát, amikor tehetjük, hagyjuk a gyermeket pelenka nélkül. Különös figyelmet igényel az öltöztetés is, csak tiszta pamut ruhácskákat használjunk, tartózkodjunk a műszálasoktól.

A bőr hidratálása

A bőrszárazság talaján kialakuló atópiás bőrgyulladás viszonylag gyakori kórkép a csecsemőknél is. A bőrszárazság vakarózásra készteti a babát, majd a mechanikai irritáció bőrgyulladást indukál. Ha odafigyelünk a baba bőrének hidratálására, visszazsírozására, akkor ez megelőzhető. A csecsemő fürdetéséhez lehet speciálisan atópiás dermatitishez javasolt fürdetőszereket választani, és nagyon fontos a testápoló készítmények használata is.

A csecsemő fejbőrének ápolása

A csecsemőknél viszonylag gyakran előfordul fokozott faggyútermelődéssel járó bőrgyulladás, melynek jellegzetes tünete a fejbőrön kialakuló koszmó. Néha a baba szemöldökén is kialakulhat zsíros felrakódás. A koszmó általában a fejtetőn és a kutacs tájékán alakul ki, a felrakódás zsíros fényű, sárgás-fehéres. Kezelése néhány hét alatt sikerre vezethet, segíthet a felrakódás fellazításában speciális koszmó elleni olaj használata, a baba haját pedig ajánlatos heti egy-két alkalommal megmosni. A puha sörtéjű baba-hajkefe helyett erősebb sörtéjű hajkefe használata javasolt a felrakódás eltávolítására, illetve kialakulásának megelőzésére. Túltáplált csecsemők hajlamosabbak lehetnek a koszmó kialakulására, ezért érdemes a csecsemők táplálásával kapcsolatban kikérni a gyermekorvos tanácsait.

Válogass több márka természetes babakozmetikumai közül:

Biola Herbál baba balzsam

Biola Herbál popsivédő krém

Biola Herbál baba krémhabfürdő

Biola Herbál babasampon

Urtekram illatmentes baba testápoló

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.