SHEA VAJ – Afrika ajándéka, nőktől nőknek, L’Erbolario Karité

2020 őszi-téli újdonságainak bemutatása során Raffaella Amonini az ERBOLARIO-tól konferálta fel azt a kisfilmet, amely a KARITÉ termékcsaládról és annak csodálatos alap-összetevőjéről, a termékvonal megihletőjéről – az afrikai karité fa gyümölcséből nyert shea vajról szól!

A teljes kisfilm megtekinthető itt, a linken. Tisztában vagyunk vele, hogy a képek önmagukért beszélnek, de mivel csak olasz nyelvű szöveg érhető el hozzá, úgy gondoltuk, a pontosabb értelmezhetőség miatt elérhetővé tesszük a tartalmat magyar nyelven is és elmeséljük, miről is szól.

Afrikában van egy ország, amely híres az ott élő emberek integritásáról, ahol a nap tüzes fénnyel világítja be a világ legünnepeltebb művészeinek képzelőerejét is meghaladó hegyeit, ahol a szavanna tele van apró kunyhókkal és falvakkal, amelyek ugyanabból a vörös földből épültek, amely a talaj színét adja. Mint megannyi rubin a varázslatos zöldben, ahol meztelen testek játszadoznak. Ahol a nők énekelnek és mesélnek munka közben – ez az ország Burkina Faso.

Mivel mindent, ami ehhez a fekete kontinenshez tartozik, átsző és beborít a rejtély, a misztikum, ezért csak részlegesen ismerhetjük meg – éppen emiatt vagyunk tőle és általa annyira elragadtatva és elvarázsolva.

Ősi zenék, idők ködébe vesző szokások ennek a gyönyörű ugyanakkor kifürkészhetetlen népnek a sajátságai. A számtalan népszerű legenda közt létezik egy mese egy fiatal nőről, aki képtelen volt gyermeket szülni, ezért imádkozni kezdett egy növény előtt, amely az őt átjáró fény és ima hatására 7 kis kemény golyócskával ajándékozta meg. A fiatal nő ezeket a golyócskákat egy kis üres tökbe helyezte és, láss csodát, az ima hetedik éjszakáján a tökben egy aprócska, gyönyörű kislány mosolygott hitetlenkedő édesanyjára. A tejfehér bőrű, csodaszép és kedves lányt felnevelték, majd feleségül adták egy herceghez, akinek akkorra már több felesége is volt. Irigykedtek nagyon a feleségek a csodaszép új menyasszony szépségére, kedvességére és arra kényszerítették, hogy a tűző napsugarak alatt dolgozzon. A lány azonban a fényre gondolt, amiből született: lelke a vajhoz hasonlóan megolvadt és visszatért teremtőjéhez. Azt tartják, lelke a mai napig a magaslatokon élő karité fában lakik és mindent megtesz annak érdekében, hogy minden emberen segítsen.

Afrikában a karité fa szentnek számít és gondozása, ápolása kizárólagosan az afrikai nők szent feladata: ők nyerik ki az értékes dióiból a vajat, így hozzájárulnak a családok fenntartásához. Azonban a feladatuk ennél sokkal több is, hiszen énekeikkel, imádságaikkal, táncaikkal éltetik az általuk „arany fának” nevezett karité fa szellemét. Botanikusok Vitellaria paradoxa illetve Butyrospermum parkii névvel a növényt a Sapotaceae-félék családjába sorolták. Ám az afrikaiak számára a shea növény egyszerűen a fiatalság, az élet szent fája – Afrika ajándéka.

Burkina Faso-beli csodálatos és szorgalmas nők gyűjtik be a termést július és szeptember között. Elképzelhetjük, mennyit és milyen keményen dolgoznak, ha tudjuk, hogy 20 gramm vaj előállításához 100 szem dióra van szükség. Szüretelés és szárítás után a diók héját egyenként feltörik, hogy a benne található értékes belsőt kinyerjék. A munka itt nem ér véget: a kinyert dióbelet összetörik és egy sűrű zsíros pasztát kapnak, amit vízzel hígítva homogenizálnak. Ezek után következik a szennyeződések eltávolítása, majd a víztől való elválasztás, míg a legvégén megszületik az elefántcsont színű, kellemes illatú és édes termék, a shea vaj. Gazdag kozmetikai tulajdonságai miatt világhírű, hiszen arcra, testre és hajra egyaránt használható, akár önmagában is. Világszerte híres és gazdag kozmetikai tulajdonságokban az arc, a test és a haj számára. Tonizálja, lágyítja, fokozza bőrünk rugalmasságát, megőrzi természetes fiatalságát és fokozza hajunk szépségét. A benne található terpének, szterolok és tokoferolok a bőr tónusát és rugalmasságát javítják, az A-, B- és F- vitaminjai antioxidáns funkcióval képesek megvédeni a sejtek szerkezetét a szabad gyököktől, így ellensúlyozzák a bőr idő előtti öregedését.

Az ERBOLARIO nem maradhat érzéketlen egy ilyen típusú varázslattal szemben, és nem hagyhatta figyelmen kívül azokat az egyedi tulajdonságokat sem, amelyeket ez a természetes termék magában rejt, ezért is hozta létre új termékcsaládját, a KARITÉ-t.

Ide kattintva felfedezheted az öt fantasztikus terméket:

  • a fantasztikus fürdőkrémet, amelyet a legérzékenyebb bőrűek is használhatnak;
  • a tápláló és csodás illatú testápolót;
  • az arcra- testre és hajra egyaránt használható tiszta shea vajat;
  • a szuper tápláló és hidratáló kézrémet, amely mindig veled lehet;
  • bőrpuhító, védő, tápláló ajakbalzsamot, amely a repedezett, rosszul hidratált ajkakat újra széppé teszi;

és végül ráadásként

  • a kényelmes és praktikus neszesszert, amely egy 75 ml kis tusfürdőt és egy testápolót rejt magában.

A KARITÉ termékekhez használt shea vajról nagyon fontos tudni, hogy több szempontból is valóban különleges, mivel fenntartható forrásokból származik, és Burkina Faso helyi közösségei gyártják. Egy ország, amely az úgynevezett shea-öv része, ahol a fák vadon, nagy mennyiségben nőnek, és több mint háromszáz évig élnek. A termésük betakarításában és feldolgozásában nők ezrei vesznek részt, akiknek nem csupán hagyományos kiváltságuk, hogy megvédjék ezt a szent növényt, de akik ennek a foglalkozásnak köszönhetően aktívan hozzájárulhatnak a család fenntartásához is. Ezért egy környezetbarát shea vajról van szó, amelynek kereskedelme az egész társadalomra pozitív hatást gyakorol, amelynek célja a betakarítás és a termelés, ezáltal csökkentve a szegénységet és mindenki számára a jobb jövőt. Ezer okból különleges ez a termékcsalád, amely méltó képviselője annak, hogy a szépség nem csupán öncél, hanem egy tágabb értelemben hozzájárulás azok jólétéhez, akik ezt lehetővé teszik. A KARITÉ termékcsalád igazi gyémánt az Erbolario termékcsaládok között: csodálatos ajándék az afrikai nők aranya, nőktől, nőknek – aminek mindannyian együtt örülhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.