„… mert fontos vagy és értékes Te magad!” – gyakorlati tanácsok a lelki jóllétért a Lelki Egészség Világnapja alkalmából

Minden év október 10-én ünnepeljük a Lelki Egészség Világnapját, amely egy fontos emlékeztető mindannyiunk számára, hogy figyelmet kell fordítanunk lelki jóllétünkre és a pszichológiai egészségünkre. Ahogy egyre inkább tanulmányozzuk és értjük a lelki egészséget, egyre többet tudunk arról, hogyan őrizhetjük meg azt. Rendhagyó blogbejegyzésünkben ezúttal egy pszichológus nézőpontjából gyűjtöttünk össze néhány egyszerű és hasznos gyakorlati tanácsot, amelyek segítenek megőrizni és fejleszteni lelki egészségünket, jóllétünket.

Fogadd őket nyitottan és szeretettel, mint ahogyan mi is így adjuk Neked!

Értsd meg az érzelmeidet: Az érzelmek normális részei az emberi tapasztalatnak. Fontos, hogy ne próbáld elnyomni vagy elfojtani az érzéseidet, hanem próbáld felismerni, megnevezni, megérteni, miért érzel úgy, ahogy. Ha például szorongsz vagy stresszelsz, próbáld meg tudatosan megfogalmazni, mi okozza ezt az érzést. Tedd ezt akkor is, ha örülsz, és gyakorold a hálát ne csak a nagy, de az apró dolgokért is.

Több vagy, mint a gondolataid összessége: Gondolataink gyakran lehetnek megtévesztőek, és olykor torz képet festhetnek a valóságról vagy önmagunkról. Amikor összehasonlítjuk magunkat másokkal vagy elítélő gondolatokat táplálunk, könnyen a negativitás és az önbizalomhiány irányába terelhetjük magunkat. Azonban, ha tisztában vagy azzal, hogy te több vagy, mint a gondolataid, akkor képessé válsz tárgyilagosan vizsgálni és értékelni azokat. Ez lehetővé teszi, hogy megtanulj válogatni a pozitív és konstruktív gondolatok között, és elutasítsd a káros és önostorozó gondolatokat.

Szabadulj meg a negatív gondolatoktól: Negatív gondolatok és önkritika gyakran hozzájárulnak a lelki egészség problémáihoz. Próbálj meg pozitív önbeszélgetést/belső beszélgetést kialakítani, és tanuld meg felismerni és megcáfolni a negatív gondolatokat.

A gondolatok és érzelmek megértése és kezelése segít abban, hogy jobban megőrizzük lelki egészségünket, és hatékonyabban kezeljük a stresszt és a nehéz helyzeteket az életünk során. Így a tudatosság és az önismeret a segítségedre lesz abban, hogy a lelki jóllétedet a lehető legjobban megőrizd, és az életed teljesebb legyen.

Keresd a támogatást: Ne félj kérni segítséget, ha szükséged van rá. Lehet ez egy barát, családtag, vagy éppenséggel egy szakember. Az érzelmek és gondolatok megbeszélése másokkal segíthet megérteni azokat, és ezáltal könnyebben kezelhetővé teszi őket.

Élj egészségesen: A test és a lélek szorosan összefüggenek. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és elegendő alvás mind hozzájárulhatnak a lelki egészség megőrzéséhez.

Próbálj ki mindfulness vagy meditáció gyakorlatokat: Ezek a módszerek segíthetnek csökkenteni a stresszt, és növelhetik a tudatosságot és az érzelmi stabilitást. Néhány percnyi naponta már elég lehet, hogy észrevehesd a pozitív változásokat.

Szervezz időt az örömteli tevékenységekre: Találd meg azokat a tevékenységeket, amik örömet okoznak neked, és szánj rájuk időt rendszeresen. Lehet ez zenehallgatás, festés vagy egy kellemes séta a természetben, az örömforrások nagyon fontosak a lelki egészség szempontjából.

Szociális kapcsolatok ápolása: Az emberi kapcsolatok rendkívül fontosak a lelki egészségünk szempontjából. Ne hagyd, hogy a munka vagy egyéb kötelezettségek teljesen elfoglaljanak, és szánj időt a családodra és barátaidra.

Tanulj meg nemet mondani: Ne vállalj túl sokat egyszerre, és ne félj nemet mondani, ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy. Az időd és energiád véges erőforrás, és fontos, hogy megfelelően oszd be azokat.

Keress szakmai segítséget, ha szükséges: Ha úgy érzed, hogy az érzelmi vagy mentális problémáid kezelése túlságosan nehéz számodra, ne habozz szakmai segítséget kérni. Egy megfelelően képzett szakember – legyen akár pszichológus vagy pszichiáter – segíthet megérteni és kezelni a problémákat.

Ahogyan a fizikai testünké, úgy a szellemei és lelki egészségünk megőrzése és fejlesztése folyamatosan erőfeszítést és odafigyelést igényel. Tartsd szem előtt azt is, hogy nincs két egyforma ember, és azok a módszerek, amelyek a te lelki egészségedre a legjobban hatnak, egyediek lehetnek. Legyen a Lelki Egészség Világnapja a kezdet a saját lelki jóléted jobb megértéséhez és a pozitív változások elindításához. Egészségedre!

A natúrkozmetikumok és a lelki jóllét kapcsolatáról szóló másik bejegyzésünket ide kattintva találod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.