Húsvéti játékos hagyományok

Alig hagytuk magunk mögött a karácsonyt és farsangot, sokan úgy érzik, hogy nem pihenték ki kellően a téli hónapok fáradalmait (és örömeit). A természet viszont nem vár, az időjárás egyre jobb, a fák virágba borulnak, virágos illat itatja át az utcákat… Megállapíthatjuk, hogy megérkezett a nagybetűs TAVASZ és ezzel együtt egyik legfontosabb ünnepünk a Húsvét is. Mai blogbejegyzésünkben körbeutazzuk a világot és megosztunk veletek pár érdekes húsvéti játékot.

A húsvéti nyuszi története

l'erbolario_husvet_blogSokan nem tudják, de eredendően németországi lutheránusoktól származik a húsvéti nyuszi „mítosza”, a nyuszi egyfajta bírói szerepet töltött be, ő döntötte el, hogy a gyerekek jók vagy engedetlenek voltak a húsvéti időszak kezdetétől számítva. ( Tulajdonképpen ez majdnem olyan, mint nálunk a Mikulás, aki a rossz gyerekeknek virgácsot ad.)

Az 1700-as években ez a szokás átkelve az Atlanti óceánon eljutott az Egyesült Államokba is, német emigránsok jóvoltából, akik Pennsylvaniában letelepedve is megtartották hagyományaikat. A felnőttek gyermekeikkel együtt kis fészkeket készítettek elő, a „tojásrakó nyúlnak”, akitől színes tojásokat kaptak cserébe.

A világ legnagyobb rántottája

Egy klasszikus három tojásos rántotta vacsorára és nem is kell több egy fáradt nap után, egy francia városkában (Bessières), azonban nem állnak meg ennyinél, 5000 tojásból készítenek rántottát minden Húsvétkor. Az „Óriás Omlett Testvériség/Társaság” felelős azért, hogy elkészüljön a hatalmas omlett, amit 1000 ember számára szolgálnak fel a város főterén.

A tradíció szerint eredetileg a 19. század elején készítettek ekkora rántottát, mégpedig nem másnak mint Napóleonnak és a hadseregének. Egy éjszaka, amikor a hadsereg pihenőt tartott a városban a helyiek omlettel látták vendégül őket, a történet szerint annyira ízlett nekik az étel, hogy másnapra elrendelték, hogy a városlakók gyűjtsék össze az összes tojást a környéken és készítsenek nekik egy hatalmas rántottát reggelre.

Tojás táncoltatás

Ez egy évszázadokra visszanyúló német szokás, ami szintén Németországból indult ki, de Nagy-Britanniában, Amerikában és Európa más országaiban is közkedvelt hagyománynak számít. A szabályok változhatnak, de a lényeg nem, a földet beterítik tojásokkal és úgy kell körülöttük táncolni, hogy egyet se törjenek össze a nagy mulatságban.

Egy kicsit biztonságosabb alternatívára találunk példát, „A tojás tánc” című festményen (Pieter Aertsen, reneszánsz festő). A bemutatott jelenet szerint úgy kell kivenni lábbal egy tojást a tálból, hogy az ne essen/guruljon ki a tál köré húzott krétakörből.

erb_husvet1Tojásgurító

Az évszázados angol hagyomány szerint kemény (főzött) tojásokat kell legurítani egy füves dombon, kanál segítségével.

Tojáskopogtató

A játékot ketten játsszák, addig ütögetnek egy keményre főzött tojást, amíg az egyikük sikeresen el nem töri azt.

Sárkányeregetés

A Bermudákon, Nagypéntek napján a gyerekek élénk színű sárkányokat eregetnek Nagypénteken, a legenda szerint egykor egy iskolai tanár így mutatta be a tanulóknak Jézus mennybemenetelét.

Reméljük örömötöket leltétek ebben a válogatásban és kicsit átjárt Titeket a Húsvét szelleme. 🙂

A végére tartogattunk egy meglepetést. Szeretnénk kedveskedni Nektek egy húsvéti akcióval, ha 8 000 Ft felett vásároltok nálunk a L’Erborario termékcsaládból megajándékozunk Titeket egy illatos L’Erborario szappannal.

Kellemes készülődést kívánunk és reméljük betértek hozzánk!

Egy kis ráadás férfi olvasóink részére, ezzel a locsolóverssel garantáltan sikert érnek el a hölgyeknél.

Rózsa, rózsa szép virágszál,
Szálló szélben hajladozzál.
Napsütésben nyiladozzál,
Meglocsollak, illatozzál.husveti_lerbolario

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.