A Föld Napja

1970, egy egyetemista majd később a hozzá csatlakozó sok millió amerikai elérte azt, hogy az Egyesült Államokban szigorú törtvények szülessenek a levegő és a víz tisztasága érdekében. 1990-ben világmozgalommá vált a Föld napja, melyhez Magyarország az elsők között csatlakozott.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990. óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Föld-Napja

Már nem közhely, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, bolygónk rendkívül szennyezett, és mi még elélünk rajta, de unokáinknak már kevésbé lesz komfortos otthon. Így most, ma, nekünk kell tennünk azért, hogy ez ne így legyen. És nem csak a Föld napján, hanem minden egyes nap, és nem csak fák ültetésével, hanem kis és nagy odafigyeléssel nap mint nap csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Mit tehetek én? Látszólag apróságok, de mint tudjuk sok kicsi sokra megy!

Ha teheted, ne használd az autódat: sétálj, kerékpározz vagy tömegközlekedj! Úgyis drága a benzin, ráadásul a séta formában tart.

Soha, de soha ne vegyél a boltokban nejlonzacskót vagy táskát: tarts magadnál trendi vászonszatyrokat (én imádom őket), a boltban pedig nem muszáj minden zöldséget benejlonozni. Vagy ha nagyon muszáj, akkor próbáld meg többször felhasználni.

Spórolj az árammal: nálunk már évek óta a töltők csak akkor lógnak a konnektorból, amikor használjuk, olyan konnektorunk van, ami lekapcsolható, minden elektronikai eszközt lecseréltünk energiatakarékosra, és döbbenet, de felére csökkent az áramszámlánk, amely évről évre egyébként csökken.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot: ebben van még hova fejlődnünk, de az már gondolom mindenkinek megy, hogy a műanyag, üveg és papír hulladékkal elzarándokol a legközelebbi szelektív szigetre. Külföldön ennek nagyobb hagyománya van, remélem a következő generációnak ez már természetes és magával értetődő lesz.

Használj öko tisztítószereket: ma már számos hazai cég is gyárt 100%-ig öko tisztítószereket, amely azért is jó, mert nem kell hosszú kilométereket utaztatni, hogy hazánkban is elérhetőek legyenek. Kínálatunkban számos öko tisztítószer megtalálható, mint páldául a Cleaneco 100%-ig lebomló termékei, vagy a Sodasan öko tisztítószerei.

Figyelj arra, honnan származnak a termékek alapanyagai: ha már beauty, akkor öko szempontból a legfontosabb, hogy olyan arc- és testápoló termékeket használjunk, amelynek alapanyai maguk is környezetkímélő módon lettek előállítva. Én ezért szeretem az Erboristica termékeit, csupa bio és öko alapanyagok, semmi parabén és egyéb kemikália, amely környezetszennyező.

Válassz szálas teát: nem csak sokkal finomabb, mint a filteres tea, hanem nulla a környezetkárosító hatása, főleg, ha a teafüvet komposztálod.

Keresd a “meztelen” termékeket: ha nincs valaminek csomagolása, annál jobb, vagy ha van, akkor legyen utántölthető – érdekes ez utóbbit mi magyarok nem szeretjük. Én imádom a szappanokat, és amikor megvásárolom, nem igénylem, hogy befóliázzák vagy zacskózzák, elég egy kis újrahasznosított papír, hogy kibírja a hazautat.

Spórolj a vízzel: ugye megvan a ma már dermesztően buta magyar viselkedés, amikor anno ingyen volt a víz, és a háziasszony főzés, mosogatás közben non-stop folyatta vizet? Bevallom, az uramat azért nem hagyom mosogatni, mert egyrészt neki kétszer annyi ideig tart, másrészt egyfolytában folyatja a vizet, amitől én pedig rosszul vagyok. Fogmosás, borotválkozás, egyikhez sem kell folyóvíz!

Újrahasznosítás: Hatalmas téma, de muszáj itt beszélni róla, mert elképesztően pazarlóan élünk. Én személy szerint imádok turikba járni, kincsvadászatnak fogom fel, de álságos lennék, ha azt mondanám, hogy nem vásárolunk butikban új ruhát. Odavagyok a chabby és provence-i stílusért, ha lakberendezésről van szó, ott pedig sokkal nagyobb értéke van egy rozsdás széknek, vagy kopott komódnak, mint egy újnak. Csak éppen fel kell újítani, vagy csak lemosni, megkalapálni kicsit, és voilá!

Itt egy nagyon jó kis link, amelyben lemérheted, hogy te mennyire vagy természettudatos, s ezzel együtt azt is megtudhatod, hogyan csökkentheted ökológiai lábnyomodat.

Dobos Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.