A glicerin – hasznos vagy káros?

Tudod, mi a közös a rágógumiban, a tortabevonóban, köhögéscsillapítóban, a fogkrémedben, a szappanban, a samponodban, a bőrápoló krémedben és Benned? Eltaláltad, ez a glicerin!

A glicerin minden élő sejtben megtalálható, mivel a zsírok egyik alapvető alkotóeleme. A színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú glicerin íze édeskés (nem mérgező). Erről az édeskés ízről kapta a nevét Michel-Eugène Chevreul francia vegyésztől: glykosz (γλυκός), amely görögül édeset jelent.

A glicerint számos területen használják: élelmiszeriparban, gyógyszeriparban és igen régóta használt alapanyag a kozmetikai iparban. Az emberi szervezet által is termelt glicerin állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, így ezekből kinyerhető. Előállítható mesterségesen is, de a natúrkozmetikumok kizárólag növényi glicerinnel készülhetnek (pl. repce vagy kókuszolajból). Mivel az emberi szervezet által is termelt, így bőrazonos, nem okoz irritációt vagy allergiát.

Hogyan működik?

A glicerin egy nedvszívó molekula: működésében nagyon hasonló a hialuronsavhoz, ami a bőrápolók egy másik jól ismert hidratáló összetevője (Hialuronsav és kollagén ). A glicerin úgy segíti a bőr vízmegtartó-képességét, hogy a magához vonzza és majd hosszú ideig megtartja a mikroszkopikus méretű vízmolekulákat. Erőteljes hidratálóként ezért igen elterjedt a kozmetikai alapanyag kézkrémekben, testápolókban, arckrémekben.

Tehát hasznos? Igen, megfelelő mértékkel!

Mivel a legfőbb tulajdonsága a bőr hidratálása és a vízvesztés megakadályozása, segíthet a száraz, hámlásra hajlamos bőr ápolásában. Segít a felhám nedvességének megőrzésében, bőrpuhító, bőrnyugtató hatású. A glicerines kézápoló krémek télen megvédik a bőrt a hidegtől, nyáron pedig gátolják a viszketést és bőr irritációk kialakulását.
Elősegíti a vízmegtartást a bőrszövetekben, azonban – vigyázat – képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből, tehát dehidratál. A 20% feletti glicerin tartalom ellenkező hatást fejt ki, kiszárítja a bőrt, mert a mélyebb rétegekből hozza felszínre a nedvességet a felhám felé, itt azonban hamar elpárolog.
Érdemes tehát megfelelő glicerin tartalmú kozmetikumot választani, amely további természetes emulgeáló összetevőket tartalmaz, mint például a sheavaj, kakaóvaj vagy a szőlőmagolaj, mivel ezek segítségével a bőr mélyebb rétegei is hidratáltabbak lesznek.

A Biola magyar kozmetikai márka termékeit,
melyek nem tartalmaznak 10%-nál több glicerint,
ezen a linken tudod megnézni.

Az összes arcápolással kapcsolatos termékeket pedig  ezen a linken.

Myropolium – szakértő gondoskodás – Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük