Bőrünk őrei: Hyaluronsav és kollagén

Ahhoz, hogy megértsük, miért annyira fontos bőrünk egészségének és fiatalságának megőrzésében a hyaluronsav és kollagén szerepe, értenünk kell, mit jelent a bőrünk hidratálása és a táplálása.

A BŐR HIDRATÁLÁSA

A hidratálás a bőr sejtjeinek víztartalmát jelenti, azt, ami egy egészséges, telt bőr érzését kelti. Ha egy hasonlattal szeretnénk szemléltetni, íme:

A hidratálásra két lehetőségünk van: megtehetjük belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással (elsősorban tiszta víz), aminek fontosságát nem győzzük hangsúlyozni; továbbá külsőleg, kozmetikumok alkalmazásával.

A külső hidratálás esetében fontos tudnunk, hogy a sejtek vízmegkötő képességét kell segítenünk, ellenkező esetben a felvitt krém, testápoló, pakolás hatása rövid ideig tart. A vízmegtartásban a kozmetikumok esetében a legnagyobb segítséget az olyan összetevők jelentik, mint pl. a hyaluronsav, natrium hyaluronát, glicerin vagy az aloe vera. Ezek nedvességmegkötőként működnek és a bőrbe jutva nagy tömegű vizet képesek megkötni.

A BŐR TÁPLÁLÁSA

A hidratálás mellett a bőr táplálása is nagyon fontos: ilyenkor nem vizet, hanem értékes hatóanyagokat juttatunk a bőr mélyebb rétegeibe. Míg a hidratálásnál a sejtek nedvességtartalmának növelését segítjük különféle hatóanyagokkal, addig a tápanyagok bőrbe juttatásának legfőbb segítői az olajok. Bőrünk ezt termeli: a szőrtüszők mellett található faggyúmirigyek termelik a faggyút, ami a bőr természetes olaja. Ez segít védeni, táplálni a bőrünket, megóv a kiszáradástól és az idő előtti öregedésről. A faggyúmirigyek alul vagy túlműködése határozza meg bőrtípusunkat: száraz, zsíros, normál, kevert.

A száraz bőr azt jelenti, hogy bőrünk nem termel elegendő olajat, azaz faggyúban hiányos. Ebben az állapotban a bőr külső védőrétege sérül, így a nedvességet sem képes megfelelő módon tárolni. Az idő múlásával bőrünk faggyútermelése természetes módon lelassul. Emellett belső tényezők is szerepet játszhatnak (pl. gyógyszerek , betegségek, vitaminhiány).
Megfelelő hidratálás és táplálék nélkül a bőrünk védekező képessége lecsökken, így fokozottan kiszolgáltatott a környezetben található káros hatásoknak, továbbá az idő előtti ráncosodás, bőrpír, stb. szemmel is jól látható nyomokat hagy rajtunk.
Megállapíthatjuk, hogy ahhoz, hogy hidratált és jól táplált maradjon, a bőrnek nemcsak vízre, hanem olajra is szüksége van. A nagy tisztaságú olajok könnyen felszívódnak és mivel hasonló tulajdonsággal rendelkeznek, mint a faggyú, a bőrünk számára az a legmegfelelőbb választás, ha kiemelkedő minőségű, nagyon tiszta olajokat használunk.

HYALURONSAV

Hyaluronsav az emberi testben természetesen megtalálható szénhidrát molekula, mely nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik. A szervezet egészében jelen van, legnagyobb mennyiségben a szemgolyónk üvegtestében. Az izmokban és az ízületekben egyfajta kenőanyagként síkosítóként működik, továbbá nagyon fontos szerepe van a bőrünk általános egészségének megtartásában. A szintetikusan illetve biotechnológia által előállított hyaluronsav számos gyógyszerészeti és kozmetikai termék igen népszerű és fontos alkotórésze.

Néhány fontos tudnivaló és érdekesség a hyaluronsavról, külsőleg alkalmazva:

  • Csökkenti, simítja a ráncokat
  • Növeli a bőr hidratáltságát és ezt képes hosszan tartóan biztosítani – ez az egyik tulajdonsága, ami miatt annyira a bőrápolás középpontjába került
  • Erősebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt
  • Tudtad? Egy hyaluronsav molekula képes saját súlyának ezerszeresét megtartani vízből!
  • A legtöbb hyaluronsav a babák bőrében található, ezért olyan selymes a tapintásuk. Idővel azonban a bőrünk már nem tud annyi nedvességet megtartani és kialakulnak az apró ráncok.
  • A hyaluronsav molekula túl nagy ahhoz, hogy áthatoljon a bőr felső rétegén – éppen ezért itt fejti ki hatását: felveszi és megtartja a nedvességet, ami így már könnyen fel tud szívódni a bőrbe, így lesz a bőr hidratált.
  • A megfelelően hidratált bőr úgy működik, mint egyfajta védősorompó a káros anyagokkal szemben.
  • A hyaluronsav a bőr felületi sérüléseinek gyógyulásában is nagy segítségünkre van

A KOLLAGÉN

A kollagén vízben oldódó fehérje: bőrünk 75%-a kollagénből épül fel, és összességében a testünk fehérjéinek kb. 30%-a kollagénből áll. A kötőszövetek alkotóelemeként a bőr, a csontok, az izmok, inak és szalagok egészségében játszik jelentős szerepet.
A kollagén bőrünk fiatalosságában, feszességében és ráncmentességében kulcs fontosságú szerepet játszó fehérje. Közvetlen hatással van a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára. Fiatal korban a kötőszöveti és egyéb sejtek folyamatosan biztosítják a test kollagén utánpótlását, ám az életkor előrehaladtával csökken a természetes kollagén szintézis: a kollagén-molekulák az idő múlásával oxidálódnak, megszilárdulnak és egyre kevésbé képesek a tökéletes nedvszívásra. A lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a 30–40. életkorra lecsökken és szinte teljesen leáll az 50–60. évre. Ennek következményeképp fedezzük fel 30-40 éves korunk között az első szarkalábakat, majd folyamatosan fakul, vékonyodik, szárad, ereszkedik a bőr, a ráncok pedig egyre láthatóbbá válnak – nőknél menopauza után a kollagén termelésben erőteljes visszaesés mutatkozik.

Az európai és amerikai nők is egyetértenek abban, hogy a kozmetikumok közül legtöbbet az öregedés elleni készítményekre költenek.

Mi bemutatunk egy termékcsaládot, ami professzionális az arcápolásban:

ERBORISTICA ANTI-AGE GLOBAL:

Fitokollagén – omega-3, -6 ránctalanító arckrém 50ml: nézd meg itt

Nappali arckrém hyaluronsavval 50ml: nézd meg itt

Fitokollagén&sheavaj ránctalanító éjszakai krém arcra és dekoltázsra 50ml: nézd meg itt

Hyaluronsav&fitokollagén szemránckrém 15ml: nézd meg itt

Növényi hyaluronsav koncentrált arcszérum 30ml: nézd meg itt

Fitokollagén koncentrált arcszérum 30ml: nézd meg itt

 

 

Mert felelős vagyok magamért.
Myropolium – szakértő gondoskodás – Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.