Aromaterápia: az illatok ereje

Nem is olyan rég kezdett el érdekelni az illatok egy igen fontos oldala is: az aromaterápia. Nagyon hiszek abban, hogy az illatoknak erejük van, befolyással vannak a mindennapjainkra, hiszen nem szabad arról megfeledkezni, hogy a szaglás az egyik legősibb érzékszervünk, csak éppen a mai világban tompult el, hiszen már nem az életünk függ attól (na jó, vannak helyzetek amikor igen), hogy milyen illatok vesznek körül minket.

De mi is az aromaterápia? Roberta Wilson Aromaterápia haladóknak című kötetét ajánlotta egy kedves ismerősöm, melybe lelkesen vetettem bele magam. Így határozza meg az író:

“A növények természetes kivonatai, az illóolajok gyógyító célú használatát hívjuk aromaterápiának. E gyógymód a test, a lélek, és az érzelmek egészségének helyreállítására, valamint a jó közérzet fenntartására szolgál.”

Gyakorlatilag az ősi egyiptomiak már tudatosan, gyógyító célra használták fel a különböző növényi illóolajokat, azóta pedig igazi kultúrája, múltja van az illóolajokkal való gyógyításnak. Tudni kell, hogy az igazi aromaterápia e célra készített illóolajokkal dolgozik, tehát mielőtt valaki lelkesen belevetné magát, nem árt tájékozódni a hazai lehetőségekről, tanfolyamokról. De ha ismerjük az egyes illatok testre, lélekre kifejtett hatását, akkor akár a parfümválasztásunkban is tudatosabbak lehetünk.

A levendula áthatóan tiszta és üde illatát sokan ismerik és szeretik, talán az is köztudott, hogy egyszerre frissít és élénkít. Az ókori görögök már előszeretettel használták kenőcseikbe, szappanjaikban a levendulát tisztító hatása miatt, valamint a legtöbbször fürdővizet illatosítottak vele. Érdekesség, hogy a középkorban egyaránt tartották a szerelem bájillatának is, és a szűzies ártatlanság megóvójának. I. Erzsébet a legenda szerint minden reggel cukrozott levendulát fogyasztott. Gyakorlatilag a növényvilág jolly jokere, sokrétűen felhasználható. Ha pedig levendula illattal fújjuk be magunkat, számíthatunk arra, hogy tisztítani fogja a gondolatainkat, depressziót, rosszkedvet elűz, frissíteni fog és kisimítja az idegeinket. Én sokáig fújtam este a párnám csücskére is, valóban nyugodt álmaim voltak tőle.

A gyömbér mint fűszer nem ismeretlen a háziasszonyok számára, azonban a frissen reszelt gyömbér pikánsan édes és csípős aromája már ritkábban tetten érhető. A parfümipar előszeretettel használja fel friss, energikus illatokhoz, az pedig köztudott, hogy gyomorbántalmakra kiváló és légzéskönnyítő hatása meglepően jó. A gyömbér illata javítja a memóriát, felhevíti a leghűvösebb természetet is, és ha csábításról van szó, akkor afrodiziákumként rózsával és korianderrel együtt a leghatékonyabb. Hawaii szigetén gyömbérrel illatosítják a ruhákat, tisztító, frissítő hatása miatt. Vigyázat, képes a szexuális vágyat fokozni, így ha gyömbéres parfümöt használunk, ne lepődjünk meg, ha megugrik a hódolóink száma.

Becslések szerint körülbelül 5000 rózsafaj létezik, közülük a damaszkuszi rózsa a legillatosabb. Az emberiség történetében a rózsa a kultúra kezdeteitől a költészet, a festészet tárgya, a gyógyászat eszköze és a szerelem jelképe. A rózsaolaj akár a női nem esszenciája is lehet, hiszen rendkívül sok női bajra jelent orvosságot. Illata, a rózsaolaj feltüzeli a szerelmet, csökkenti a féltékenységet, nyugtatja az idegetek, derűre váltja a búskomorságot, gyakorlatilag a boldogság előtt nyitja meg a kapukat.

Napjainkban a pacsuli méltatlanul ledegradált illat, a köznyelv valamilyen rossz, erős szag szinonimájaként használja, pedig a pacsuli egy igen népszerű parfümalapanyag, élénk és erőteljes illatú, mohos, dohos jellegű, földszagú és idegen, mégis édeskésen pikáns. A pacsuli parfüm átható és kétségtelenül eredeti illatával az 1960-as és ’70-es évek hippijei hirdették a “virágok erejét”. Nem elhanyagolható szempont, hogy a pacsuli növeli a kéjvágyat, de nem csak erről ismert ez az Indiában közkedvelt növény. Képes segíteni az összpontosításban, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a szellemi fáradságot, egyszóval munkahelyre ideális! Egy jó, tiszta pacsuli illattal ha finoman bepermetezünk az irodában, élvezhetjük jótékony hatását.

Most pedig pár receptet megosztanék veletek, melyeket bárki otthon biztonságosan használhat, megfelelő illóolajokkal, vagy mono parfümökkel, melyeket rétegezve a bőrön vagy a levegőben hasonló hatást fognak mutatni.

Harag elűzésére:
3 csepp kamillaolaj
3 csepp ylang-ylang olaj
2 csepp majoránna olaj
Ezt egy kád meleg vízben kell feloldani, és legalább 20 percig lazítani a vízben. Szerintem egy jó veszekedés után nélkülözhetetlen.

A nyugalom illatszere:
4 ml jojobaolaj
4 csepp kamillaolaj
4 csepp levendulaolaj
1 csepp narancsvirágolaj
1 csepp narancsolaj
A jojobaolajban kell elkeverni az illóolajokat, ezt a keveréket pedig alkalomadtán inhalálni, vagy illatszerként viselni.

Félénkség elleni illatszer:
4 ml jojobaolajban 8 csepp jázminabszolútumot kell elkeverni és rendszeresen parfümként használni.

Forrás: Dobos Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.