Virágnyelven szólva – Virágok jelentése, szimbolikája – ORGONAVIRÁG

Az orgona nevének eredete, származása

Nevének eredete

Az orgonák egész az ókori görög mitológiáig visszanyúló, mélyen gyökerező történelemmel rendelkeznek. A mondák szerint Pan, az erdők és mezők kecskelábú istene reménytelenül szerelmes lett egy Szürinksz (Syringa) nevű nimfába, aki nem viszonozta a szerelmét. Egy nap, egy hatalmas erdőn keresztül üldözte a nimfát, aki az utoléréstől való félelmében nádcserjévé változtatta magát, hogy elrejtőzzön. Pan legnagyobb meglepetésére nem találta Syringát, de a cserjét mégis felfedezte. Mivel a nádcserje üreges szárakból áll, levágta a nádat, összeillesztette őket és létrehozta az első pánsípot.

Innen ered az orgona (latin neve Syringa) elnevezése, ami csövet, sípot jelent.

„A „syringa” görög eredetű szó a „syrinx” vagy „syringos” szóból származik, ami sípot, illetve csövet jelent. Az orgona vesszői ugyanis a rügyekkel és a rügyek közötti szárrészekkel gégecsőre emlékeztető formájúak. Vannak, akik ebben látják a cső szóra való utalást.” (Bercsek Péter, Az orgona; http://mek.oszk.hu/12300/12316/12316.pdf)

Lila” helyett „orgona”

„1797-ben Grossinger János dendrológiai munkájában olvashatjuk először a Syringa magyar nevét, az orgonát. Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály a Magyar Füvészkönyvben (1807) lilának nevezte, de ez a névhonosítási kísérlet nem járt eredménnyel, és maradt orgona az orgona. Ez a név talán a legszebben jellemzi a virág lényegét és hangulatát, mert egyszerre emlékeztet az orgonasípokra és a belőlük szélesen áradó, mindent betöltő orgonamuzsikára.” (Bercsek Péter, Az orgona; http://mek.oszk.hu/12300/12316/12316.pdf)

Az orgona növény származása

Az orgona, bármennyire is meglepő, de nem őshonos Magyarországon. A Balkánról került hozzánk valamikor a 16. században.

„A földrajzi felfedezések annak idején lázba hozták a botanikusokat is, akik nagy igyekezettel kutattak új, addig ismeretlen növények után a világ minden táján. Ilyen indíttatástól hajtva bírta rá Mathioli, orvos és botanikus az 1550-es években az akkori Habsburg uralkodót arra, hogy utasítsa törökországi követét különleges növények beszerzésére. Így történt, hogy Ogier de Busbecq követ 1560 körül felfigyelt Törökországban az orgonára. Először a virág gondosan megfestett képét juttatta el Bécsbe, aminek alapján Mathioli közölt először adatokat az orgonáról. Busbecq a török szultán udvarából visszatérve, a magával hozott orgonatöveket bécsi kertjében ültette el, amelyek 1589 májusában virágoztak először.” (Bercsek Péter, Az orgona; http://mek.oszk.hu/12300/12316/12316.pdf)

Az orgonák nemcsak szemet gyönyörködtetően szépek, de hihetetlenül illatosak is. Vannak, akik inkább az orgona illatát még a rózsáénál is jobban kedvelik.

Az orgonavirág szimbolikája

Az orgonavirágnak sok jelentése van, de a legtöbb a szerelem vagy a szeretet kifejezéséhez kapcsolódik:

 • Régi szerelmi láng emlékeztetői: a viktoriánus időkben az orgona adása azt jelentette, hogy az ajándékozó megpróbálja emlékeztetni a befogadót egy első szerelemre. Ezekben az időkben – amikor a virágnyelv a „virágkorát” élte – gyakran viseltek orgonát az özvegyek.
 • Az orgonák kifejezhetik bizalmat is az átvevő (befogadó) önbizalma iránt. Ez teszi az orgonát jó ajándékká a diplomázók, ballagók számára.
 • Az orgona ága, különösen a fehér orgona, az ártatlanságot szimbolizálja.
 • Amint a hőmérő higanyszála följebb kúszik, az orgonák virágba borulnak, de csak néhány hétig tartanak, ezért az orgonák gyakran a tavaszt jelképezik.

Orgonavirág tények

 • Az orgona a házaspárok 8. házassági évfordulójának hivatalos virága.
 • Az orgonák virágzási ideje az egyik legrövidebb: a tavasz elején mindössze három hétig virágoznak.
 • George Washington és Thomas Jefferson is affinitást mutatott az orgonák iránt, és a kertjükben termesztették őket.
 • Az orgonák ugyanabba a családba tartoznak, mint az olajfa.
 • Számos pillangó- és lepkefaj számára az orgona a túlélést jelenti: szükséges hernyóik életben maradásához.
 • A közönséges orgona nektárját rendkívül kedvelik a méhek és a pillangók.

Az orgona a művészetben

Az orgonák a történelem során inspirációt jelentettek a művészek számára. Vincent Van Gogh és Claude Monet impresszionisták híres műveiken az orgonák szépségét ábrázolják. Walt Whitman amerikai költő az orgonát az Abraham Lincoln utolsó napjait ábrázoló elbeszélésben használja a híres „Amikor az orgonák utoljára az ajtó udvarán virágzik” című versében, a halál utáni élet szimbólumaként.

Az orgonavirág felhasználása

Kellemes illatának köszönhetően az orgonák a parfümök és kozmetikumok népszerű összetevőjévé váltak. Illóolajként használva ismertek a bőrbetegségek kezelésében, a bakteriális és gombás fertőzések leküzdésében, a gyomorpanaszok megelőzésében és lázcsökkentőként. Az aromaterápiában az orgonák segíthetnek a depresszió leküzdésében és növelhetik a relaxációt.

A különféle színű orgonavirágok üzenete

Bár legelterjedtebb a lila színű orgona, de egyéb színekben is megtaláljuk. Néhány faj és hibrid egyszerre kettő, sőt több színben is pompázik. Számos európai, ázsiai és észak-amerikai kultúrában a színszimbolika közös. A Nemzetközi Orgona Társaság által elismert orgonaszínek ezek:

 • Fehér: gyermekkori tisztaság és ártatlanság
 • Ibolya: a lila összes árnyalata rendszerint a spiritualitást fejezi ki, de a sötétebb lila azt szimbolizálja, hogy viselője spirituális misztériumok tudója vagy aggódik miattuk.
 • Kék: „ez egy kisfiú” – ezt fejezi ki a pasztell árnyalat, de a lágy kék szín nyugalmat és boldogságot közvetít.
 • Lila: a világosabb lila árnyalat az első szerelemhez kapcsolódik, vagy azt fejezi ki, amikor először érzünk valaki iránti szeretetet.
 • Rózsaszín: nem csak kislányoknak való, a rózsaszín az szerelem és az erős barátságok színe is.
 • Magenta: ez a sötétvörös árnyalat a szenvedélyt, a szeretet fejezi ki, az élet szeretetét, különösen egy nagy megpróbáltatást jelentő esemény átélése után.
 • Bíbor: mivel a lila világosabb árnyalatai az első szerelmekhez társulnak, a sötétebb bíbor gyakran a feketének alternatívája a gyászban vagy a szomorú évfordulók emlékére.

Az orgonavirág üzenete…

Az orgonák csak rövid ideig virágoznak, de rövid életükben nagyon élénkek. A szerelmi ügyek, alkalmi kapcsolatok néha még egy orgonavirágzásnyi ideig sem tartanak. Élvezzük a szerelmet, amíg tart és ne sajnáljuk a korábbi szerelmeket.

forrás: www.flowermeaning.com/lilac-flower-meaning; www.ftd.com; http://mek.oszk.hu/12300/12316/12316.pdf

Webáruházunkban a L’Erbolario Orgona illatcsalád termékeit ide kattintva láthatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.