Vérszívók, távozzatok! – Védekezés kullancs, szúnyog ellen

Nem tudjuk, hogy mi értelme a létezésüknek, de azt tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat ellenük. Vérszívók, paraziták, kullancsok és szúnyogok! Felöltjük magunkra a teljes fegyverzetünket, ti pedig menjetek másik éghajlatra. Nem állítjuk, hogy ezentúl soha többet nem csípnek meg titeket, de hatásos tippjeinkkel minimálisra csökkenthetitek az előkerülésüket. Kullancsok, szúnyogok, bögölyök: vigyázz, kész, tűnjetek el messzire!

Mindenek előtt még néhány hasznos információt osztunk meg veletek, melyeket valószínűleg – mint ahogy én is – sokan tévesen tanultunk meg a kullancsokról. Gyerekként sokszor óva intettek, hogy a fákról is potyoghat le a kullancs, aztán utóbb kiderült, hogy a magas páratartalmú helyeket kedvelik, tehát az avarban vagy az aljnövényzettel benőtt területeken gyakrabban találkozhatunk velük. Ezért a fejünk környékén nem nagyon találkozhatunk kullanccsal kivéve, ha sokáig ücsörgünk vagy esetleg elnyújtózunk a fűben. Persze ez a gyerekre vonatkozólag annyiban módosul, hogy őket akkor is át kell nézni mindenképpen tetőtől talpig, ha nem a fán élnek hiszen alacsonyabb a testmagasságuk, így ugyanolyan esély van rá, hogy a fejükön találjunk. Szóval egy a lényeg, alaposan nézzük át magunkat is és a csöppségeket is, hiszen könnyebb megelőzni a bajt mint kezelni. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk a bőrünkről. Vásároljunk ehhez egy eszközt is, mellyel könnyebben meg tudjuk fogni és tartsuk is magunknál főleg kirándulások alkalmával, hogy ne kelljen hazaérkezésig várni az eltávolításával. Szakszerűen úgy tudjuk kiszedni, ha a potrohát nem nyomjuk össze, hanem a bőrhöz közel a szájszerve mögött részen fogjuk meg, és fontos tudni, hiszen régebben ezt is rosszul tudtam, hogy a szívószerve nem baj, ha leszakad és benne marad a bőrünkbe, hiszen azt pár nap alatt kidobja a szervezetünk. A hangsúly inkább a potrohán van, azt sértetlenül távolítsuk el.
Továbbá nem maga a kullancs okozza a betegséget, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe. Hozza és átviszi a kórokozókat.

Szóval lássuk, mi mindent tehetünk még a megelőzés érdekében, hogy jó messzire kerüljenek minket!

Olajas fegyvertár a vérszívókkal teli nyárestékre

A citrom, citromfű, menta és eukaliptusz olajaknak szúnyogriasztó hatásuk van. Végső soron a szúnyogriasztós mécsesekben sincs más, csak citromolaj. A hő hatására elpárolognak ezek az anyagok és távol tartják a kellemetlen, vérünkre pályázó kis szárnyasokat. Innentől kezdve ki is lehet húzni a bevásárlólistáról a különböző kenceficéket, tubusos és elektromos csodákat.

Cseppenthetjük krémbe, amit jól elkeverve magunkra kenhetünk, vagy csak egyszerűen, közvetlenül a bőrünkön dörzsölhetünk szét néhány cseppet valamelyik fenti olajból. Még az a lehetőség is kínálkozik, hogy mi magunk választjuk ki a számunkra kedves illatot és nem kell egész este egy grillpartin azt a csípős szagot magunkon elviselni, amit egy szintetikus riasztószer áraszt magából.

GERÁNIUM, TE CSODÁS

Ki ne szeretné a muskátli rózsa, a geránium édeskés, vagy a citronella friss illatát? Szerencsére a kis vérszívó szörnyetegek nem, akik megkeseríthetik a szabadban töltött óráinkat, ha nem készülünk fel a távol tartásukra.  A geránium (Pelargonium asperum) illóolajáról terjengő információk nem légből kapottak, de ha tudományosan közelítünk, a kullancsok nem a gerániumot, hanem a benne lévő geraniol monoterpén alkohol vegyületet nem kedvelik. A nemszeretem vegyületek a rovarok számára még a citrálok és citronellál terpén aldehidek. Ezek a természet legerősebb rovarűzői, mely anyagokat a növények saját védelmükre termelik. A geránium illóolaja ebben élen jár, hiszen mindkét vegyületből van benne a geraniol mellett. A citromra emlékeztető illatú vietnami eukaliptusz, a citromcirok, a jávai citrella is dúskál a számunkra illatos, a kullancsok és szúnyogok számára gyűlölt komponensekben.

ÍGY KÉSZÍTSÜNK TERMÉSZETES KULLANCS- ÉS SZÚNYOGRIASZTÓT!

Receptek kicsiknek és nagyoknak

Többféle illóolajat is használhatunk erre a célra, de akár készíthetünk keveréket is.

Geránium olaj:

A kullancs elleni sláger illóolaj. 30 ml bázisolajba tegyetek 10-15 cseppet, majd kenjétek a hajlatokba, nyakra, így induljatok kirándulni. Ha nem szeretitek a bőrön nyáron a zsíros növényi olajokat, készíthettek belőle vizes permetet is, amit a ruhára, és magatokra is fújhattok. A kullancsok kifejezetten kellemetlennek találják az illatát!

Levendula olaj:

A klasszikus megoldás, mely kiváló bőrfertőtlenítő hatással is rendelkezik egyben. Nem csak a kullancsokat, hanem a szúnyogokat is távol tartja. Tegyetek 10 cseppet 30 ml mandula, jojoba vagy avokádó olajba.

CitromBorsmenta:

Készítsetek kellemes illatú , frissítő kullancsriasztót. Tegyetek 30 ml mandula, jojoba vagy avokádó olajba 7-7 csepp citrom és borsmenta illóolajat. Élvezzétek frissítő és kullancsriasztó hatását!

LevendulaCitrom :

A boltokban fellelhető kullancs riasztó karkötők is ezeket az illóolajokat tartalmazzák, ha vízzel hígítjátok fel az illóolajakat egy pumpás flakonból a ruhádra is fújhatjátok. Amire szükségetek lesz hozzá: 30 ml víz, (2 ml vodka vagy gyógyszertári alkohol segíti az illóolajok beoldását) és 7-7 csepp levendula és citrom illóolaj. Rázzátok össze és vigyétek magatokkal ez erdőbe is, 2 óránként fújjátok be magatokat vele!

És végül egy gyerekeknél is használható kullancs és szúnyogriasztó keverék:

    •    50 ml bázisolaj (pl. mandula) vagy víz

    •    3 csepp levendula

    •    2 csepp geránium

    •    1 csepp indiai citromfű

Ha vízbe teszitek, akkor párologtathatjátok, vagy ruhára fújhatjátok, ha bázisolajba akkor kenjétek rá a kilógó testrészekre (kéz, boka). Vagy elkészíthetitek saját kullancsriasztó karkötőiteket is, ha a keverékből egy a célnak megfelelő sálra vagy anyagdarabra csepegtetitek.

ÍGY HASZNÁLJÁTOK FEL ŐKET!

1. Pulzuspontokra, hajlatokba (csukló, hónalj, boka, lágyék, tarkó) kenhető olajos keverék. Könnyen felszívódó bázisolajban (pl. hűs, hidegen sajtolt napraforgó) fixált illóolaj kompozíció. Akkor vagyunk ügyesek, ha a kullancs bármely közlekedési útján találkozik e finomsággal és rögtön megfutamodik.

2. Kullancs- és rovarriasztó spray, melyet ruhánkra, sapkára, de közvetlenül a bőrre is permetezhetünk. Hidrolátumok, almacet és illóolajok kellemes illatú keveréke. Már távolról illatozva jelezzük a vérszívóknak, erre ne gyertek!

3. Ha nem készültünk fel kellőképpen, és mégis kullancsot találunk magunkban, akkor szakszerű eltávolítás után a kullancs helyét végül teafa illóolajjal fertőtlenítjük. A terápiás minőségű teafa széles hatókörű baktérium-, vírus- és gombaölő, bőrtisztító, sebfertőtlenítő. Közvetlenül a sérülésre cseppenthető hígítatlanul, nem csíp, nem ég, nem irritálja a bőrt. Nem hiányozhat egy családi házi patikából sem.

4. Ha az otthonunktól, teraszunktól is szeretnénk, ha távol maradnának a hívatlan kistestűek, párologtassunk citrom/citromolaj/eukaliptusz keveréket.

FIGYELEM! Közvetlenül a bőrre csak azokat az illóolajokat kenhetitek, amelyek vivőanyag nélkül is használhatóak (pl. levendula, teafa,stb.) Minden más esetben megfelelő gondossággal szükséges használni az illóolajakat, mert erős napsütésben, óvatlanság esetén könnyedén égési sérülést okozhatnak! Az Olivia Natural kínálatában kizárólag kiváló minőségű, egyszeres lepárlással készített olajakat találhattok!

forrás: vital.hu, hazipatika.com, life.hu, olivianatural.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.