Természetes prebiotikumokkal az egészséges bőrért – (több) minden, amit a prebiotikumokról, probiotikumokról és a mikrobiomról tudni érdemes

Prebiotikumok, probiotikumok, mikrobiom – egy jó ideje egyre többször találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, most már nem csupán az egészséges táplálkozással kapcsolatban, hanem a kozmetikai területen is, leggyakrabban a bőrápolás kapcsán. Vegyük szemügyre közelebbről, hogy alaposabban megértsük ezeket a fogalmakat, megismerjük egészségünk szempontjából fontos szerepüket és fontosságukat a mindennapi életben.

Mi is az a mikrobiom?

A mikrobiom egy olyan kifejezés, amely egy adott környezetben élő mikroorganizmusok összességére utal. Leggyakrabban a bélrendszer mikrobiomáról beszélünk, amely a béltraktusban található különböző baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroorganizmusok közösségét jelenti.

Az emberi bélrendszer mikrobiomja rendkívül változatos, és számos különböző mikroorganizmust tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak az emésztésben, az immunrendszer működésében, valamint más egészségi folyamatokban is. A bélflóra segít az élelmiszerek lebontásában, vitaminok termelésében, valamint védelmet nyújt a káros kórokozókkal szemben.

A mikrobiom kutatása során egyre inkább felismerik, hogy a bélrendszer mikrobiomja kapcsolatban áll az egészséggel és a betegségek kialakulásával. Az egyensúlyhiányok vagy zavarok a mikrobiomban összefügghetnek bizonyos egészségügyi állapotokkal, például emésztési zavarokkal, autoimmun betegségekkel, elhízással és más krónikus betegségekkel. Ennek a területnek a tanulmányozása és megértése még mindig folyamatban van, és a mikrobiom egészségünk szempontjából történő optimalizálása egyre növekvő figyelmet kap a tudományban és az egészségügyi gyakorlatban.

Vajon a bőrünkön is van mikrobiom?

Természetesen, a bőrünk is rendelkezik mikrobiommal. A bőr mikrobiomja azon mikroorganizmusok közösségét jelenti, amelyek a bőr felszínén élnek, például a baktériumok, gombák és vírusok. Ezek a mikroorganizmusok részt vesznek a bőr egészségének fenntartásában, védelmében és egyensúlyában.

A bőr mikrobiomja fontos szerepet játszik a bőr állapotának szabályozásában, a gyulladások elleni védelemben, továbbá segít megelőzni a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Az egyensúlyban lévő bőr mikrobiom hozzájárulhat a bőr hidratáltságához és rugalmasságához.

A külső tényezők, például a bőrápolási termékek, a környezeti hatások és más tényezők befolyásolhatják a bőr mikrobiomját. Ennek a megértése segíthet bennünket abban, hogy hogyan ápoljuk megfelelően a bőrünket, valamint hogyan támogassuk a mikrobiom egyensúlyát.

Az egészséges bőr mikrobiom témaköre a bőrgyógyászat és a kozmetológia területén is egyre inkább előtérbe kerül, és a kutatások folyamatosan vizsgálják a bőr mikrobiomjának szerepét a különböző bőrproblémák, például pattanások, ekcéma vagy rosacea kialakulásában és kezelésében.

Ha sérülhet a bőrünk mikrobiom egyensúlya, akkor bizonyára tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy azt helyreállítsuk.

Mivel lehet helyreállítani a bőrünkön a mikrobiom egyensúlyát?

A bőr mikrobiom egyensúlyának helyreállítása érdekében néhány egyszerű lépést tehetünk:

 • Gyengéd tisztítás: Válasszunk enyhe, pH-semleges tisztítószereket a bőrápoláshoz. Kerüljük az erős szappanokat és agresszív tisztítószereket, mivel ezek károsíthatják a bőr természetes védőrétegét.
 • Probiotikumok: A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek segíthetnek a bőr mikrobiomjának javításában. A probiotikumokat tartalmazó bőrápolási termékek, például krémek vagy szérumok alkalmazása segíthet fenntartani az egészséges mikrobiális egyensúlyt.
 • Prebiotikumok: A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek segítik a probiotikumok növekedését és aktivitását. Ezek a bőrre alkalmazva segíthetnek az egészséges mikrobiom fenntartásában. Keresd az olyan bőrápolási termékeket, amelyek prebiotikumokat tartalmaznak.

A megújult, prebiotikumokkal gazdagított L’ERBORISTICA PURYSENS ARCÁPOLÓ termékcsaládot ide kattintva találod!

 • Kerüld a túlzott antibakteriális szerhasználatot: A túlzott antibakteriális szerek használata károsíthatja a bőr mikrobiomját. Kerüljük az agresszív antibakteriális szappanok és tisztítószerek túlzott használatát.
 • Megfelelő hidratálás: A megfelelő hidratálás segíthet megőrizni a bőr nedvességtartalmát és támogatja a mikrobiom egyensúlyát.
 • Egyensúlytartó étrend: Az egészséges táplálkozás, gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, segíthet a bélrendszer és a bőr mikrobiomjának támogatásában.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden bőrtípus különböző, és ami egyik személynek jól működik, az másnak nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony lesz. Ha bőrproblémáid vannak, és szeretnéd helyreállítani a mikrobiom egyensúlyát, érdemes konzultálni egy bőrgyógyásszal vagy szakértővel, aki segíthet személyre szabott tanácsokkal és ajánlásokkal.

Egyes natúrkozmetikumokban alkalmaznak prebiotikumokat és más olyan összetevőket, amelyek támogathatják a bőr mikrobiomjának egészségét. Ezek olyan alapanyagok, amelyek elősegítik a jó baktériumok növekedését és aktivitását a bőrön.

A prebiotikumokkal gazdagított L’ERBORISTICA PURYSENS ARCÁPOLÓ termékcsaládot ide kattintva találod!

Íme, néhány természetes prebiotikum és más hasonlóan ható anyag a natúrkozmetikumokban:

 • Inulin: Ez egy olyan prebiotikum, amely természetesen megtalálható például a cikóriagyökérben. A natúrkozmetikumokban gyakran használják hidratáló és bőrtápláló tulajdonságai miatt.
 • Gyümölcskivonatok: Bizonyos gyümölcskivonatok, mint például a banán vagy a körte, prebiotikumokat is tartalmazhatnak, és ezek gyakran felhasználhatók a natúrkozmetikumokban.
 • Nyers méz: A nyers méz olyan természetes összetevő, amely prebiotikumokat, enzimeket és antioxidánsokat is tartalmaz, így hasznos lehet a bőrnek.
 • Gyógynövények: Bizonyos gyógynövények, például kamilla vagy calendula (körömvirág), szintén prebiotikumokat tartalmazhatnak, és gyakran alkalmazzák a natúrkozmetikumokban bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.

 

Végül, de nem utolsósorban itt egy kis ráadás, hogy még könnyebben igazodj el a mikrobiom egyensúly helyreállítás témában.

Máris adunk néhány további tippet, hogy miben találhatóak természetes prebiotikumok, amelyek jót tesznek mikrobiomodnak kívül-belül, így a bőrödnek is!

A prebiotikumok olyan rostok és egyéb összetevők, amelyek segítik a probiotikumok növekedését és aktivitását. Ezek élelmiszerekben találhatók meg, és fogyasztásuk előnyös lehet a bélrendszer és a bőr mikrobiomjának támogatásában is. Íme, néhány természetes prebiotikumot tartalmazó élelmiszer:

 • Hagymafélék: A hagyma, a fokhagyma és a póréhagyma prebiotikumokat tartalmaznak, mint például inulin és fructooligoszacharidok.
 • Cékla: A cékla magas rosttartalmú, és tartalmazza a prebiotikumokhoz hasonló, a bélflórára pozitív hatással bíró vegyületeket.
 • Gyümölcsök: Bizonyos gyümölcsök, mint például a banán és a körte, prebiotikumokat tartalmaznak.
 • Zöldségek: Az articsóka és a spárga is kiváló prebiotikumok forrásai.
 • Gabonafélék: A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a rozs és az árpa, tartalmaznak olyan rostokat, amelyek támogathatják a bélflóra egészségét.

Ezeket az élelmiszereket rendszeresen beépítheted az étrendedbe annak érdekében, hogy támogasd a bélrendszer és a bőr mikrobiomját. Emellett fontos az is, hogy elegendő mennyiségű víz fogyasztásáról is gondoskodj, mivel a hidratáltság is befolyásolja a bőr állapotát és a bélflóra egyensúlyát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.