Méltányosság a kereskedelemben – Fair Trade

Májusban több fontos nap is helyet kap a naptárunkban. Azonban a tudatos vásárlás szempontjából kiemelnék egy világszerte számon tartott napot, a Méltányos Kereskedelem Világnapját, melyet minden május második szombatján tartanak.

A mozgalom eredetét a második világháború utáni észak-amerikai vallásos szervezeteknél találjuk. Céljuk a háborúból visszatérő megváltozott munkaképességű katonák segítése volt és az effajta tevékenységet egészítette ki a harmadik világbeli kézműves termékek forgalmazása. Az ilyen jellegű kezdeményezéseket a mai Fair Trade Mozgalom az Alternative Trade Organisation (ATO), azaz Alternatív Kereskedelmi Szervezetek névvel illeti.

“A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi- és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.”

Hogy miért fontos ez nekünk, vásárlóknak?

A minél tudatosabb vásárlás érdekében érdemes inkább ezeket a termékeket keresni, melyek nem csak a környezet hasznára válnak hanem a munkások és a gazdák érdekeit is nézve segíthetünk ezzel a perifériára szorult harmadik világbeli országok élet- és munkaszínvonalán.

Nálunk, a Myropoliumban is választhatunk több olyan terméket mellyel a Fair Trade kereskedelmet támogatjuk.

baobabAz olasz Erboristica Baobab termékcsaládjának baobab olaja Szenegálból származik, mely méltányos kereskedelem útján jut el a fogyasztókig.

Erboristica Arcápoló olaj baobab olajjal – Intenzív regenerálás a bőrnek

A baobab fa, mely az „élet fájaként” is ismert, nélkülözhetetlen, tápláló összetevők természetes, gazdag forrása. Fair trade bio baobab olaja regeneráló, tonizáló és feszesítő hatású. Gyorsan felszívódó olaj, mely puhává és selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt. Reggel és este néhány cseppet oszlassunk el a megtisztított bőrön, majd masszírozzuk be, amíg felszívódik.

Itthon az Olívia az a cég, mely ennek szellemiségében tevékenykedik segítve ezzel emberek ezrein.

Olívia Shea vaj

sheavajA shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa gyümölcsének magjából nyert zsír. Gazdag zsírsav és A-, E-, F-vitamin tartalma révén kiváló bőrápoló, mely a bőrbe felszívódva hosszantartó hidratálást fejt ki. A shea vaj titka, hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére. Az Olivia Natural shea-vaj 100%-ban organikus, finomítatlan, és hozzáadott illatanyag-mentes.

“Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle,
és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.”
(Szabó Magda)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.