Húsvét, kicsit másképp

Erre a Húsvétra nagyon fogunk emlékezni, mert tényleg más lesz, tudjuk. Korábban már írtuk, hogy mi eldöntöttük #azértis jó lesz, dönts Te is így!


A koronavírust nem tudjuk megállítani, de a döntés arról, hogy hogyan kezeljük, mit teszünk, mit gondolunk, az csakis a mi hatáskörünkben van.

Elengedni, amire nincs ráhatásunk és felismerni, amire van, megtenni, ami ránk tartozik – ez a stresszkezelésben egy igen erőteljes technika. Arra irányítani a figyelmem, ami éppen körülöttem van, jelen lenni a jelenben, észlelni, észrevenni… – ez a tudatos jelenlét (mindfulness), szintén ilyen.


Kicsit továbbgondoltuk és úgy döntöttünk, kiválasztunk néhány egyszerű, ám nagyon hasznos gyakorlatot a pozitív pszichológia területéről, amely segíthet a bizonytalanság okozta szorongás és stressz kezelésében és megosztjuk Veletek. Íme, a húsvéti ajándékunk! Próbáld ki bármelyiket, amelyikhez kedved van, és ha tetszik, mondd el másoknak is, nekik is hasznos lehet!

Célok újragondolása!

Kisebb időtartamokban gondolkodj: napi, 2-3 napi esetleg heti szinten. Olyan gyorsan változik minden körülöttünk, annyira homályos a jövő, hogy azzal tesszük a legjobbat, ha a jelenre fókuszálunk. Mit kell ma mindenképpen megtennem? Milyen feladataim vannak az elkövetkező napokban? Milyen eszközeim vannak, hogyan tudom megcsinálni? Szükségem van-e segítségre, erőforrásra? Haladj a megvalósítással és ha elérted a célodat, ünnepeld meg, majd tűzd ki magad elé a következőt! Tudod, csak apró lépésekben…

Tervezz és pipáld ki!

Strukturáld az idődet és írd össze a napi teendőidet. Tartsd is be! Ha jól tervezel, nem fogsz elúszni semmivel! Ha kész, pipáld ki, húzd ki, vagy dobd ki (ha pl. „cetlizős” vagy Te is). Nyugodtan veregesd meg a saját vállad, amikor a nap végén átgondolod, mennyi mindent is tettél.

Ápold a kapcsolataidat!

Nem kell mindenáron személyesen találkoznod szeretteiddel, barátaiddal. Most azzal teszed a legjobbat, ha nem találkoztok fizikailag. De ettől még számtalan módja van annak, hogy velük legyél! Hívd fel, írj nekik, ha teheted, vezess be ebbe is egy kis rendszerességet, hiszen a kiszámíthatóság például nagyon erős kapaszkodó tud lenni az idősebb hozzátartozóink számára. A világ hirtelen mindenki számára megváltozott és ez egyesít mindenkit, szerte a világban. Hívj fel vagy írj valakinek, akit már régen kerestél, de eddig halogattad. Csatlakozz csoportokhoz, hallgass meg másokat és beszélj arról, Te hogy éled meg!

Légy hálás, mosolyogj, nevess!

A nevetés, a mosoly valódi gyógyító erővel bír és másokat is jó kedvre derít: örülj mindennek, aminek lehet, légy hálás, akár az apró dolgokért is (csak keresd meg az apró pozitív dolgokat magad körül és vedd észre, milyen sok van belőlük )! Élvezd a humort (most jó sok terjed belőle a közösségi portálokon), nézz humoristákat, vicces családi filmeket! A lényeg, hogy nevess egy jót minden nap! Nézz utána a neten, mi mindenre jó a nevetésterápia, meg fogsz lepődni, még fogyaszt is.

Végül, de nem utolsósorban: add meg az ünnep méltóságát azzal, hogy ünnepelsz. Készülj rá, díszítsd ki az otthonod Húsvétra, felderül a lelked is. Csináljátok közösen, ha van gyerek, imádni fogja, ráadásul több időre le is köti a rajzolás, kézműveskedés. Főzzetek finomakat, töltsétek meg illatokkal, tavaszi ragyogással, virágokkal. A tavasz az életé, az újjászületésé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.