Hogyan legyünk szépek? – Vivaness 2016 beszámoló

Természetesen!tonka
Az írógép talán ihletet ad, azért szúrtam be ezt a képet. A Biofach és Vivaness – Európa egyik legnagyobb bio- és natúrkozmetikai vására – beszámolójához gyűjtöm a gondolatokat. A legjobb csendélet az első standnál fogad. Illatok és fűszerek. Ennyi tonkababot még nem láttam egyszerre. Telitalálat. A kedvenc fűszerem és illatom. Füstös, vaníliás, amarettó jegyek sokszínűsége keveredik egy illatban.

A cím az egész vásárnak mottója lehetne. Az alcím pedig a szokásos kétértelmű „természetesen”. Idén is felkerekedtünk, hogy szemügyre vegyük a legújabb trendeket,  találkozzunk partnereinkkel, átbeszéljük az elmúlt évet, és közben újdonságokat cserkésszünk be. Igazi paradicsom egy ilyen vásár. Csupa bio- és natúrkozmetika sokezer négyzetméteren. A világ minden tájáról képviseltetik magukat a cégek és kínálják portékáikat. Nehéz választani. Szívünk szerint mindent idehoznánk. Két apró dolog gátol csak meg bennünket. Az egyik a Myropolium 50 négyzetmétere és az a fránya fizetőeszköz:)

szirszappanMinden cég a legújabb termékét, leghatékonyabb formuláját igyekszik bemutatni. Növények, gyökerek, virágok, gyümölcsök és sok más természeti kincs rejlik egy-egy kozmetikum összetevői között. Hihetetlen, hogy a természet ennyi jóval ellátott minket. Furcsa belegondolni ezek láttán, hogy miért is van egyáltalán olyan kozmetikum, ami nem természetes összetevőket tartalmaz, hanem megannyi kőolajszármazékot, parabéneket és mesterséges tartósító- és színezőanyagokat. Grapefruit kivonat a tartósításra. Cékla, spenót színezésre. Ásványi porok a sminkbe. Virágok, fűszerek kivonatai, olajai az illatosításhoz. Ősrégi alapanyagok és szerencsére újra reneszánszukat élik. Hiszen csak egy szervezetünk van. És nagyon nem mindegy, hogy mit kenünk magunkra. Ha már ősrégi alapanyagokról beszélünk, akkor elsőként a hagyományos szír szappant említeném, melynek jótékony hatásáról a 2000 éve változatlan kézi technológia és alapanyagai (96% olívaolaj, 4% babérolaj) gondoskodnak. Bővebben itt olvashatsz róla: Szírszappan

A kép nem adja vissza a valóságot, de egy 1x1m nagy szappantömb pihen a polcon. Érdekes volt hallgatni a gyártó-forgalmazót, amint mesélt a szappankészítés ősi rejtelmeiről. Hogyan pecsételik bele a formát, hogyan szárítják hosszú hónapokat és megannyi izgalmas dolgot még. Sajnos a jelenlegi nehéz, háborús körülmény sem maradt ki. Reméljük, hogy a méltán népszerű szappan ezt az évezredet is túléli.

Következő utunk a személyes nagy kedvenchez, a Florascent standjához vezetett. florascentRoland Tenutian parfümőr lelke is kitárul, ha beleszagolunk bármely parfümjébe. Érezni lehet, hogy mikor mi ihleti meg. Egy rövidebb Japán utazás során, ahonnan feltöltődve a cseresznyevirág illatával, vagy az ötödik íz megkóstolásával, új illatokat palackba zárva már-már mi is a felkelő nap országában érezhetjük magunkat. Szenvedélye nem kétséges. De egy ilyen szakmát csakis így lehet művelni. Nagyon magával ragadó a misztikuma. Hogyan lesz egy növényből, gyökérből, virágból, fűszerből olyan illat, mely elvarázsol és használója rabjává válik.

izé

Hogy még jobban meggyőzzenek minket a természetesség fontosságáról, egy kis labor konyhát rendeztek be. Itt készülnek a krémek. Mindannyian megfordulunk a konyhában és főzünk. Csak épp nem arckrémet és testápolót 🙂 Persze nem ajánljuk, hogy otthon belekezdjen, de a főbb hatóanyagok akár az ételben is előfordulhatnak fűszer formájában. Gondoljunk csak bele. A levendula nyugtató hatása és íze. Vagy a citrom frissítő ereje. Limonádé és/vagy kézkrém. Melyiket választaná?

Nagyon sok termékkel és céggel találkoztunk még. Régiekkel és újakkal egyaránt. Az újakkal reméljük hamarosan találkozhattok majd a polcainkon. Van egy-két kiszemelt áldozat. Német és szlovén. Nehéz a döntés. De még sok-sok tesztelés hátra van. Próbáljuk és figyeljük a hatást. Egy biztos. Csak „természetesen szépek”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.