Az agyag gyógyító-szépítő hatásai

Egyike a legősibb anyagoknak, amit külső és belső szépítkezésre is használunk. Feltölti ásvánkozmetický-ílyi anyagokkal a testet, nyirokelvezető és tisztító hatású. Egy időben visszaszorult használata, de napjainkban ismét fókuszba került a szépségiparban, egészségügyben egyaránt.

Az agyag sokkal inkább számít élő anyagnak, mint élettelennek, képes célzottan hatni azokra a szervi bajokra, amelyek fennállnak. Méregtelenítő hatása során pedig megkíméli azokat az ásványi anyagokat, melyek hasznosak a szervezetre, viszont nagy hatásfokkal pusztítja el, majd vonja ki mindazokat, amelyek károsak. Mindemellett a benne található, az egészséget támogató ásványi anyagokat a bőrön át is képes bejuttatni. Vagyis az agyag méregtelenítő, semlegesítő, baktériumölő, sebösszehúzó valamint energetizáló hatása valóban figyelemreméltó.

Az agyagok fajtái:

 • A fehéragyag vagy más néven kaolin, a legtisztább agyagnak mondható. Ezt használják a porcelán gyártásához, és a kozmetikaipar is előszeretettel alkalmazza pl. babahintőpor, dekorkozmetikai púderek, szappan készítésére, de Te magad is készíthetsz kozmetikumokat belőle. Akinek száraz, érzékeny a bőre, annak elsőre a fehér agyagot ajánlott kipróbálnia, de mindenki használhatja. Jól tisztít, a bőr mélyebb pórusaiból is képes kiszedni a szennyeződéseket, eltávolítja a felesleges hámsejteket, nyugtat, méregtelenít, regenerál, javítja a bőr szerkezetét, és némileg fehérít is.
 • Amennyiben vas-oxid keveredik a kaolinhoz, akkor rózsaszín agyagról beszélünk. Tulajdonságai megegyeznek a fehérével, annyi különbséggel, hogy a több vastartalom miatt jobb lesz az összehúzó hatása, ezáltal kevert, tág pórusú bőrre különösen ajánlott. Purysens Rózsaszín agyagos arcmaszk
 • Az illit lehet vörcosmetic-clayös, barna vagy sárga, színe a benne található vas-oxid mennyiségtől függ. Főleg normál bőrre ajánlott, de természetesen bárki használhatja. Remekül méregtelenít, tisztít, magas szilícium tartalmánál fogva erősíti, üdévé teszi a bőrt.
 • Talán a legismertebb a montmorillonit, közismertebb nevén a zöldagyag. Nyugtat, fiatalít, és mélyen tisztítja a bőrt. Nagyon jó a pattanásos, gyulladt bőrre, de minden bőrtípusra használható. Nemcsak méregtelenít, de a nehézfémeket is képes megkötni.
 • A ghassoul, vagy más néven mosóföld, kizárólag az Atlasz-hegység mélyében található. Kíméletesen tisztítja a bőrt, legyen az bárhol. Magába szívja a zsírokat, szennyeződéseket, lerakódásokat, méreganyagokat, miközben ásványi anyagokat juttat a helyükre.

Alkalmazási lehetőségek:

 • Pakolások – közvetlenül a bőrön oszlassuk el fa spatulával, egy-két cm vastagon. Ha a probléma külső, pl. ekcémás bőrelváltozás, akkor érdemes a problémás területhez képest két-három centiméterrel túlnyúlni a pakolással. Az érintett területet a pakolás felett tekerjük be természetes anyagból készült, lehetőleg fehér színű lepedővel, majd az egészet bugyoláljuk be egy gyapjú, flanel vagy len anyaggal, hogy melegen tartsuk és védjük a befedett részt. A borogatás időtartama a betegségtől függően fél órától néhány óráig terjedhet.
 • Borogatások – kicsit hígabb keveréket készítsünk az előzőekben leírtak szerint, majd itassunk át egy pamutdarabot vele. Csepegtessük le, de ne csavarjuk ki. Helyezzük rá az érintett felületre, majd szintén tekerjük be egy pamutvászonnal, majd valami melegen tartó anyaggal.
 • Vizes borogatások – egy darab anyagot itassunk át ecetes vízzel, amiben egy kis agyagport is feloldottunk. Tegyük a fájó testrészre (általában a homlokról van szó). Ezt főleg fejfájásnál, és láz enyhítésére szokták használni.
 • Agyagos fürdők – fontos megjegyezni, hogy ne az otthoni kádat használjuk, mert az agyag eltömítheti a csöveket, inkább szállodákban vegyük igénybe ezt a szolgáltatást. Ez akár lehet lábfürdő, kézfürdő, ülőfürdő is. Az agyagos fürdő hatásos lehet reumánál, ízületi gyulladásnál, csontbetegségeknél is.Woman with clay facial mask
 • Bedörzsölés – egy kis átfújt agyagot oldjunk fel jó minőségű masszázsolajban.
 • Kenőcsök, maszkok – ilyenkor átfújt, extrafinom agyagot használjunk illóolajok, hidrolátumok felhasználásával. A zöldet gyógyításra, a fehéret szépüléshez alkalmazhatjuk leginkább. Oldjunk fel két csipet finomítatlan tengeri sót egy edényben melegen. Az edény ne legyen fémből. Folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá pár csepp extra szűz olívaolajat és annyi agyagot, hogy kenhető legyen. Pakolások, maszkok használata előtt mindenképpen tisztítsuk meg a bőrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.