Tippek az optimális napfürdőzéshez

Szeretjük a napot, a nyarat, a barna bőr szép és elegáns, ugyanakkor tudjuk, óvatosnak is kell lennünk vele. Összeszedtünk néhány tippet az optimális napvédelemre – gondtalan nyári nap (ok)ra.

Árnyékban kellemesebb
A nap nagyszerű, de nyáron, a tűző napsütésben sokkal egészségesebb az árnyékban tartózkodnunk. Minden közvetlen napsugárzásban tett napfürdőzés károsítja a bőrt és növeli a helyrehozhatatlan sejtkárosodás kockázatát. Ezt pedig senki sem szeretné. Ezért az első tippünk: nyáron húzódjunk inkább árnyékosabb helyre! A csecsemőket és a kisgyermekeket különösen kell védeni mindig a közvetlen napfénytől. A bőröd az árnyékban is lebarnul – igaz, hogy lassabban, de szelídebben és egyenletesebben!
+ tipp: ebédidőben, a legintenzívebb napsütésben a legjobb, ha nem maradunk kint a szabadban egyáltalán. Inkább fogyasszunk el bent egy kellemes ebédet.

Megfelelő napvédelem
A napsütéses napokon még árnyékban is ajánlott a napvédelem. Továbbá természetesen minden alkalommal, amikor közvetlen napfénynek vagyunk kitéve, akár a kerékpáron, akár a kutyasétáltatás közben vagy a tengerparton sétálva.
Íme a mi tippünk: Sun Protect napvédelem! A vízálló napvédő SPF 30-as védőfaktorral, bio alapanyagokkal gondoskodik az arc és a test bőréről, és ásványi UVA / UVB szűrőkkel biztosítja a tökéletes védelmet. Vegán, nanorészecskék nélküli és korallbarát. Az ásványi UV-szűrőkön kívül az arcvédő krémnek van egy remek ibolya-kék fényvédő hatása is, amely megvéd az ibolya-kék fény által okozott bőrkárosodástól. A teljes körű védelem így lesz tökéletes.

Mitől nagyszerű az ásványi napvédelem?
A tanúsított szerves natúrkozmetikumok – mint például az i + m NATURKOSMETIK BERLIN 😉 – kizárólag tisztán ásványi és növényi UV-szűrőket használnak, amelyek fizikai védelmet nyújtanak a bőrnek, úgy, mint pl. a Sun Protect napvédők, melyek  ásványi pigmentekkel (cink-oxid és titán-dioxid – nanorészecskék nélkül) védenek a napfény ellen. A pigmentek a bőr felszínén maradnak (nem hatolnak be a bőrbe, hogy ott bármi egyéb hatást fejtsenek ki). Éppen ezért az ásványi fényvédő bátran ajánlott mindenki számára – várandós nők és gyermekek is használhatják!
A pigmentek szétszóródnak és visszatükrözik a napsugarakat, mint megannyi apró tükör, így a fényvédelem a bőrre való felvitel után azonnal működik – nincs várakozási idő! Néhány ásványi napvédő termék esetében a bőrre felvitt pigmentek úgynevezett fehérítő hatáshoz vezethetnek – láttunk erre már sok példát a strandokon. Az i+m Sun Protect nem fehéredik, világos és sötét bőrtípus védelmére egyaránt alkalmas.
Emellett ez az ásványi napvédő fény-rezisztens: ezért a maradék napvédőnket nem szabad kidobni, hiszen jövőre is ugyanolyan jó szolgálatot nyújt. A kémiai napvédők fény hatására lebomlanak, ezért egy strandolás során időről-időre meg kell ismételni a krémezést. Ráadásul a védőhatás a flakonban is elhasználódik, ezért a kémiai napvédőt nem szabad egy szezonnál tovább használni.
De ami még ennél is fontosabb: a kémiai napvédők nagyon károsak a környezetre. A világ óceánjaiban fürdés közben minden évben 14 000 tonna napvédő marad. Hawaii szigetállama ezért 2021-től megtiltja a kémiai napvédőket, mivel feltételezik, hogy ezek felelősek a korall kihalásáért, illetve a korallzátonyok kifehéredéséért.
Végül, de nem utolsósorban ez az ásványi napvédő természetesen környezetbarát. A Sun Protect könnyen megfelel az új Hawaii szabványoknak. Zátonybarát, korallbarát így a korallzátonyokra, a vízi élőlényekre és a vizekre ártalmatlan.

Megfelelő felvitel
A legjobb ásványi napvédő sem tud megfelelően hatni, ha nem kellő alapossággal, illetve kellő vastagságban lett felvíve a bőrre. Ha ritkán kenjük be magunkat, kevesebb védelemben lesz részünk – kevesebb pigment, kevesebb „tükör”, kevesebb tükröződés. A védelmet csak az garantálja, ha kellő alapossággal visszük fel a napvédőt a teljes testfelületre. Ne feledjük bekenni az ajkakat, a füleket, az orrot és a nyakat sem – ezekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
Az ásványi napvédelem a bőr felületén alakul ki, de nem épül fel magától. Az izzadás, ruhák okozta dörzsölés, egy hosszú fürdőzés a hűvös vízben, amit egy alapos törölközés követ – még a legnagyszerűbb napvédők is megkopnak idővel. Tehát, ha egy teljes napot, vagy több órát töltünk a strandon, ne feledjük időről időre újra bekenni magunkat.

Kalapot, ruhát fel
A csupasz bőr a tűző napsütésben kevésbé vonzó, ha belegondolunk a következményekbe. A bőrrák és a napsütéses bőrkárosodás azonban megelőzhető. A napvédők védelme mellett vegyünk fel egy kalapot és egy könnyű ruhát, és a kockázatot máris jelentősen csökkentettük.
A gyereke védelmére nagy figyelmet kell fordítani, őket még alaposabban kell védeni a naptól, mivel bőrük jóval érzékenyebb a napsugarakra. A tökéletes nyári naphoz a szabadban – akár tengeren, akár máshol -hozzátartozik a magas SPF faktorú és ásványi UV szűrővel ellátott napvédő, elegendő mennyiségű víz, kalap a nyak és fej védelmére és könnyű felső ruházat! 11 és 15 óra között egy hangulatos kis (ebéd)szünetet és sziesztát kell beiktatni, ilyenkor nem javasolt a napon tartózkodni.
Jó, ha tudjuk, hogy a napvédelem még felhős égbolt esetén is szükséges, különösen, amikor az UV-index a közepes és magas tartományba esik. A felhők nem nyújtanak elegendő védelmet, ezért használjuk a napvédőnket ilyenkor is.

Az i+m fényvédőket ide kattintva tudod megnézni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.