Orrunknál fogva – Hegyi Sára (aromaterapeuta)

„Az illatnak meggyőző ereje van, erősebb a szavaknál, pillantásoknál, érzelmeknél és akaratnál. Az illat meggyőző erejét nem is lehet elhárítani, mert az illat lélegzetünkkel együtt kerül a tüdőnkbe, betölt, elborít, és nincs ellenszere.”  (Patrick Süskind)

Szagolnunk egyszerűen muszáj, hiszen a légzéstől függünk. Így a szagok elárasztanak, kitöltenek és beáramlanak a vérkeringésünkbe. Szaglórendszerünk képes a másodperc törtrésze alatt azonosítani egy illatmolekulát, még mielőtt magát az illatot tudatosan észlelnénk. A szaglóérzék körülbelül négyszázezer különböző szagot tud milliárdszoros hígításban azonosítani. Ezek közül sokat képes a tudatunk regisztrálni, de a többségre csak tudattalanul, ösztönösen reagálunk. Az orrunk segít a túlélésben, párválasztásban, fajfenntartásban, vásárlási döntéseinket is manipulálhatják az illatok. Tudták, hogy a hímivarsejt is szagló receptorok segítségével talál oda a petesejthez?

szaglás
Hogyan is működik a szaglás?
Bármely anyag illatát akkor érzékeljük, ha az illékony molekulák az orrjáratba jutnak. Az orrüregben feljebb, kb. szemmagasságban helyezkedik el az ún. szaglóhagyma, amelyet szaglóhám borít. A szagló receptoroktól már csak, mint idegi impulzus halad tovább az illatmolekula által kiváltott inger. A szaglóhám nyúlványai áthaladnak a rostacsonton és bejutnak az agy szaglószervi területére, a limbikus rendszerbe. Ennek az agyi terület magába foglalja az amygdalát és a hippokampuszt, amelyek az érzelmeinkért és az emlékeinkért felelősek. Onnan az impulzust a hipotalamuszhoz továbbítják, a központi és endokrin idegrendszer szabályozójához. A hipotalamusz az illathatásra hormonok ürítésével reagál.

szaglás2Mindez nagyon tudományosan hangzik. De elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy
megértsük, hogy a minket körülvevő illatok – akár természetesek, akár mesterségesek – intenzíven és közvetlenül hatnak ránk. Ezért nagyon fontos, hogy törekedjünk arra, hogy minél kevesebb mesterséges illatanyagot, parfümöt, háztartási tisztítószert használjunk. Kiválasztó szerveink túltelítődnek ezekkel az életidegen anyagokkal és a test előbb-utóbb allergiával reagál. Ezzel szemben a friss, tiszta levegő, a természet illatai, a valódi illóolajok és növényi kivonatok felüdítik testünket és lelkünket egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.