Mindent az INCI-ről

Az INCI az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients rövidítése (kozmetikai összetevők nemzetközi listája), ez a lista szolgál egy kozmetikai termék összetevőinek azonosítására.

Az első alapvető szabály, amit követni kell, a sorrenddel kapcsolatos. Az első összetevő az, amelyik a legnagyobb mennyiségben van jelen a termékben, utána csökkenő sorrendben következik a többi összetevő. Az 1% alatti mennyiségben szereplő összetevők a lista végén, véletlenszerű felsorolásban szerepelnek. Gyakran a lista élén a víz szerepel.

A második szempont, amit figyelembe kell venni, az az összetevők leírására és elnevezésére használt nyelv. Ha a nevek latinul szerepelnek, az azt jelenti, hogy az összetevőket nem módosították kémiailag, és így eredeti formájukban vannak jelen a termékben. Ilyenek például a tisztán használt növényi olajok és azok a növényi összetevők, melyeket természetes formájukban használnak fel.

Amikor egy kozmetikai összetevő kémiai szintézis során jön létre, és így van jelen a termékben, a neve angolul vagy számkóddal szerepel.

Ami a színezékeket illeti, azok azonosítására a CI (Colour Index) lista kódjai szolgálnak, melyek a CI rövidítésből és az utána következő 5 számjegyből állnak. Gyakran ezeket a színezékeket a lista végén találjuk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a következő összetevők nem szerepelhetnek semelyik, személyes ápolásra készült olyan termékben, melyek készítésekor környezeti szempontokat is figyelembe vesznek:

  1. felületaktív anyagok és más, olajfinomításból származó összetevők
  2. erősen környezetszennyező összetevők, pl. EDTA, MEA, TEA, MIPA
  3. allergizáló összetevők, melyek általában a termékek tartósságát növelik (pl. parabének)
  4. szilikonok, melyek annak ellenére, hogy egy filmréteget képeznek, ezzel puhává és fényessé varázsolva a hajat és a bőrt, valójában nem táplálóak. A szilikonok biológiailag nem lebomlóak, ezért erősen környezetszennyezőek.

Nagyon fontos, hogy a termékek címkéit alaposan átolvassuk, és ezáltal felelősségteljesebben vásároljunk nem csak a saját testünk, de környezetünk számára is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.