Homoktövis, a természet értékes ajándéka

A Homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik. Több ezer éve nő a feketeföldben, erős, értékes gyümölcshozó fa. Nem csoda, hogy néhány ezer évvel ezelőtt, Kínában, Tibetben és Görögországban a gyógyítók értékelték tulajdonságait, nyflat,1000x1000,075,fugtató hatású olaját használták a bőr és belső szervi betegségek kezelésére, gyulladások gyógyítására.

Egy kis történelem:

A legősibb írott források között a tibeti szerzetesek traktusaiban is megemlítik a homoktövist. Mindazonáltal, e növény legelismertebb időszaka i.e. 200 évvel, Nagy Sándor hadjáratának idejében volt. A „monda” szerint a kimerült katonák észrevették, hogy lovaik gyümölcsöket ettek néhány ismeretlen fáról, a katonák a lovak példájára megkóstolták a bogyókat, néhány nappal később pedig ők és négylábú segítőik is visszanyerték erejüket. Azóta ennek a növénynek a latin neve Hippophae, minek jelentése „fényes ló”. Nagy Sándor ezután Európába hozta az értékes gyümölcsfát. A homoktövis leggyakrabban Ázsiában, Európában és Oroszországban fordul elő, de a közelmúltban Kanadában is fedeztek fel belőle.

Miért a homoktövis?

Mert gyógyít és szépít. A homoktövist néha méltatlanul
elhomoktovisfafelejtették, de aztán újra felfedezték és minden alkalommal egyre elterjedtebben használták. Egyike azon ritka növényeknek, melynek a levelei és a gyümölcsei tartalmazzák szinte az összes természetben fellelhető vitamint. Ezek a vitaminok pedig nagyobb koncentrációban vannak benne, mint más növényekben. Például, az A-vitamin 3-szor több, mint a sárgarépában, a C-vitamin 10-szer több, mint a narancsban, de az E-vitamin is 4-szer több, mint a napraforgóban.

A homoktövis kiváló antioxidáns forrás. Az öregedés és a vele járó betegségek az oxidációnak tulajdoníthatóak, amit reaktív molekulák túl nagy mennyisége okoz. Antioxidánsok azok az anyagok, ami csökkentik az oxidációt, így lassítják az öregedés folyamatát. Az egészséges embernek erős az oxidációs rendszere, maga a szervezet van beprogramozva a káros anyagok semlegesítésére és elpusztítására.

Az öregedés folyamán az oxidációs rendszer gyengül, amit tovább gyengít a tartós stressz, rossz szokások, túlzott napozás, környebigstock-Sea-buckthorn-Berries-72283813-838x560zet szennyezése, betegségek, tartós gyulladás, trauma, műtét, éhezés, rossz minőségű élelmiszer és más káros hatások. A szabadgyökök szerepet játszanak az öregedés folyamat felgyorsulásában is: károsítják a szervezet kollagén kötőszöveti rostjait, ráncosítják a bőrt és csökkentik annak víztartalmát. Többek között károsodik a bőr, a szemek, az immunrendszer és a kötőszövetek. A homoktövis javítja az immunrendszert, frissíti a sejteket, lassítja az öregedést, hatalmas energiát biztosít és csökkenti a betegségek kockázatát. Megakadályozza a gyulladásokat, gyógyítja a sebeket – csodákat tesz a bőrrel.


A Natura Siberica Oblephika tusfürdője a homoktövismag olaja mellett sarkvidéki vörösáfonyával, organikus fenyőmagolajjal táplálja a bőrt, a benne található vad menta kivonat pedig hűs érzetet biztosít – vele jobban indul a reggel. A hozzáadott C- és E-vitaminok biztosítják a bőr rugalmasságát, a jakutföldi medveszőlő magas antioxidánstartalmával pedig védőpajzsként szolgál az ártalmas szabadgyökökkel szemben.

A Bio2You natúr homoktövis anti-ageing nappali arckréme hatékonyan veszi fel a harcot az öregedés látható jeleivel szemben. Hyaluronsav tartalma növeli a bőr feszességét, segítségével a ráncok mélysége illetve kialakulásuk esélye csökken.

A Bio2You homoktövisolajjal gazdagított testápoló kréme azonnali hidratálást biztosít a legszárazabb bőrnek is, nyugtatja és regenerálja azt.

Az egzotikus gránátalma illatú, homoktövis kivonattal dúsított alkoholmentes testpermet nem csupán isteni illatfelhővel vesz körül, de táplálja is bőrödet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.