Minősítések

BDIH Minősítés – 2013BDIH logo

A német BDIH szövetség a vezető natúrkozmetikum gyártókkal együtt kifejlesztett egy irányelvet a természetes kozmetikumokra vonatkozóan. Csak azok a termékek viselhetik „BDIH Ellenőrzött Natúrkozmetikum” emblémát, amelyek megfelelnek az irányelvek szigorú szabályainak.

A német BDIH szövetség a vezető natúrkozmetikum gyártókkal együtt kifejlesztett egy irányelvet a természetes kozmetikumokra vonatkozóan. Csak azok a termékek viselhetik „BDIH Ellenőrzött Natúrkozmetikum” emblémát, amelyek megfelelnek az irányelvek szigorú szabályainak.

A BDIH emblémával ellátott termék tehát garancia arra, hogy valódi természetes, megbízható kozmetikumról van szó.

BDIH irányelvek és a legfontosabb feltételek, amelyeket a gyártóknak be kell tartani:

 • A felhasznált növényi alapanyagok – amennyire csak lehetséges – ellenőrzött bio termesztésből származnak vagy vadon gyűjtöttek.
 • Állatvédelem: a termékeket nem tesztelik állatokon.
 • A természetes kozmetikumok előállításához nem használhatók fel: – szintetikus színezékek – szintetikus illatanyagok – szintetikus konzerválóanyagok – szilikon – paraffin és más kőolajszármazékok.
 • Konzerválás: A termékek mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes tartósítószereken kívül bizonyos természetazonos tartósítószerek is engedélyezettek. Ezeket a termékeken külön fel kell tüntetni.
 • Alapanyagok, melyek korlátozottan használhatók: A természetes kozmetikumok előállításához felhasználhatók olyan emulgálószerek és tenzidek, amelyeket hidrolízis, észterezés, kondenzálás útján vagy más módon az alábbi természetes anyagokból nyertek: zsírok, olajok, viaszok, lecitin, lanolin, mono-, oligo- és poliszaharidok, valamint fehérjék és lipoproteinek.
 • Szervetlen sók és ásványi alapanyagok felhasználása kevés kivétellel engedélyezett.
 • Tilos a radioaktív besugárzás. Az alapanyagok és a kozmetikai végtermék csírátlanítása radioaktív besugárzással nem engedélyezett.
 • A kötelező feltételek meglétének vizsgálatát semleges ellenőrző intézet végzi és saját védjegyével dokumentálja.
 • A génmanipuláció teljes mellőzése
 • Az alapanyagok lehető legkíméletesebb feldolgozása
 • További célok: – Környezetbarát és újrafelhasználható csomagolás – Környezetbarát gyártási eljárás

A „BDIH Ellenőrzött natúrkozmetikum” védjegyet csak a fenti szigorú feltételek és szabályok betartása mellett viselheti egy kozmetikum.

Magyar Termék NagydíjMagyar Termék Nagydíj Logo

A Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy olyan áruk, szolgáltatások és gazdasági szervezetek ki-tüntetése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyítottan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

Napjainkra a Magyar Termék Nagydíj pályázat a legrangosabb minősítő rendszerré vált. Megtestesít egy filozófiát, küldetése a minőségtudatos szemlélet, a termékbiztonság elterjesztése, a hazai termékek iránti elkötelezettség javítása, mellyel segíti a minőségtudatos fogyasztói magatartást.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa az első pályázat meghirdetése óta azt tartja szem előtt, hogy a kreatív és ügyes munkavállalók jelentik a növekedés lehetőségét, és ők biztosíthatják a foglalkoztatás valódi bővülését. A Magyar Termék Nagydíj minőségtanúsító védjegyek odaítélésével évről-évre elismeri azokat a hazai vállalkozásokat, amelyek munkájuk során nem csak a jóra, hanem a kiválóra törekedve alkotásaikkal, eredményeikkel bizonyítják a magyar elme és kreativitás nagyszerűségét. A pályázóknak olyan követelményrendszert állít fel, amely megfelel a korszerű minőségi, tartóssági, környezeti és fogyasztóvédelmi elvárásoknak. Erősíti a gyártó jó hírét azáltal, hogy egyaránt deklarálja az adott áru, szolgáltatás kiválóságát, egyenletes minőségét, az előállítás során alkalmazott technológiákat és gyártási metódusokat, melyek az értéktudat kép-viselői is egyben.

ECOCERTECPCERT Logo

Az Ecocert az egyik legismertebb, nemzetközileg is elismert francia biominősítő.

Az Ecocert megkülönbözeti az úgynevezett organikus és a natúr készítményeket, ugyanakkor mindkettő esetében előírja, hogy az összetevők 95 %-ának természetes eredetűnek kell lennie.

További feltételei:

Organic Cosmetic: A természetes összetevők legalább 95%-a növényi eredetű. A termék össztömegéhez képest, legalább az anyagok 10%-ának bio termesztésből kell származnia. Nem megengedett a szintetikus színezékek- és illatanyagok, mesterséges zsírok, parabének, PEG-ek, szilikon, génmanipulálásnak és radioaktív sugárzásnak kitett anyagok használata.

Natural Cosmetic: A természetes alapanyagok 50%-a növényi nyersanyag kell, hogy legyen és az össztömeghez képest legalább 5 % ökológiai gazdálkodásból származzon. Ennél a fokozatnál megengedett az állati nyersanyagok használata, ugyanakkor kizárólag élő állaté. A szintetikus színezékek- és illatanyagok, mesterséges zsírok, parabének, PEG-ek, szilikon, génmanipulálásnak és radioaktív sugárzásnak kitett anyagok használata itt sem lehetséges.

Not tested on animalsECPCERT Logo

Egy 2013-ban életbe lépett rendelet megtiltja az állatokon végzett kozmetikai célú kísérleteket, valamint az olyan alapanyagok és kozmetikumok forgalmazását az Európai Unión belül, melyeket így teszteltek. Mivel a szabályozásban számos kiskapu létezik, a Leaping Bunny program, illetve a Cruelty Free minősítés a biztosíték az erőszakmentességre és az állatkísérletektől való elhatárolódásra.

COSMOS NATURALCosmos Natural logo

COSMOS-standard: A COSMOS olyan, természetes és biokozmetikumokra vonatkozó nemzetközi standard, amely egységes szabványrendszerbe foglalja az európai bizonyítványokat. A teszteken megfelelt termékek csomagolásán feltüntethető a COSMOS ORGANIC vagy a COSMOS NATURAL kifejezés, a bizonylatot kibocsátó AISBL-tagszervezet logójával együtt.

A COSMOS NATURAL szabvány követelményei:

 1. A biotermelésű összetevők konkrét mennyiségét nem írják elő, de azokat a terméknek tartalmaznia kell.
 2. Opcionális módon a gyártó a csomagolás hátulján (de nem az elején) nyilatkozhat a termék biokomponens-tartalmáról az összsúlyon belül.

IceaIcea logo

Az ICEA a legnagyobb olasz környezeti és etikai minősítő szervezet. Célja a biogazdálkodás elősegítése és a fenntartható fejlődés biztosítása.

Szigorú feltételrendszert dolgozott ki, az organikus szépségápolási termékek minősítésére, szem előtt tartva a összetevők minőségi besorolását, a káros alkotóelemek kiszűrését, egyben a fogyasztók és a környezet védelmét.

A minősítés feltételrendszere:

 • A kozmetikumgyártás során felhasznált alapanyagok ökológiai gazdálkodásból vagy vadon gyűjtésből származnak.
 • A termékek és csomagolásuk nem tartalmaznak egészségre és környezetre ártalmas anyagokat.
 • A termék gyártásakor nem használnak génmódosított összetevőket, szilikon származékokat, állati eredetű anyagokat, mesterséges illatanyagot, színezéket és tartósítószert, PEG és PPG származékokat, etoxilezett anyagokat és egyéb tiltott összetevőket.
 • A kozmetikum előállítása során nem végeznek állatkísérletet és nem alkalmaznak ionizáló sugárzást.
 • Egyszeres, újrahasznosítható, környezetbarát csomagolás alkalmazása.
 • A gyártás során a környezetszennyezés minimálisra csökkentése.

NatrueNatrue logo

A NaTrue egyike az elismert nemzetközi minősítőknek. Csillagok szerint különbözteti meg a hagyományos natúrkozmetikumokat (*), a natúrkozmetikumokat bio összetevőkkel (**), valamint a biokozmetikumokat (***). A minősítéseknek komoly feltételrendszerük van, hiszen például csak az kapja meg a biokozmetikum rangot, melynek összetevői 95%-ban ökogazdaságból származnak, valamint komoly kikötések vannak a csomagolásokat illetően is.

USDA OrganicUSDA logo

Az USDA a világ egyik leismertebb és legszigorúbb tanúsítványa. Az amerikai minősítő szervezet legfőbb célja a biogazdálkodás támogatása. Az USDA a környezettudatosságot és a természetességet tartja szem előtt, ezért a biogazdálkodás során előírja a műtrágyák, génmódosított és toxikus alapanyagok tilalmát, elutasítja a rovarölők és mesterséges növényvédőszerek alkalmazását.

Az USDA Certified Organic minősítés az egyik legnagyobb presztízzsel bíró certifikáció a kozmetikumok körében, hiszen hasonló előírások vonatkoznak ezekre a termékekre, mint az élelmiszerekre. A minősítést csak azok a készítmények kaphatják meg, melyek 100%-ban organikus gazdálkodásból származnak és bio módon feldolgozott összetevőket tartalmaznak, vagy minimum 95%-ban organikus gazdálkodásból származó és bio módon feldolgozott alkotóelemekből állnak, maradék összetevői pedig szerepelnek az USA hivatalos Nemzeti Bio Termék listáján.

BiokontrollBiokontroll logo

A Biokontroll Hungária beszerezte az EU-ban bevezetett feltételrendszereket, és ezek figyelembevételével alkotta meg saját előírását már 2004-ben. Egyértelmű, hogy előírásaink a legszigorúbb feltételeket támasztó Soil Association sztenderdjéhez állnak legközelebb, főként annak erőteljes bioszemlélete miatt. Erre jellemző példa, hogy más előírásoknál – persze az adalékok szigorú szabályozása mellett – csupán azt szabják meg, hogy a mezőgazdasági alkotókból a bio aránya mennyi legyen, mi azt is, hogy a mezőgazdasági alkotók aránya a lehető legmagasabb legyen, vagyis ahol választani lehet, ott ne a szintetikus vagy ásványi eredetű anyagokat, hanem a mezőgazdasági eredetűeket – ezen belül persze biot – kelljen alkalmazni.

Mely anyagokat nem használhatják az ökológiai kozmetikumokat gyártók?

Az állati eredetű zsírok és a növényi eredetű olajok hidrogénezése és az így nyert anyagok alkalmazása tilos. A nem ökológiai állatokból származó anyagok alkalmazása nem engedélyezett.

Nem szabad az extrakció során felhasználni a következő anyagokat: ásványi olajok, benzol, propilén-glikol, butilén-glikol, hexán, nem bio állati eredetű glicerin, és kőolaj származékok. Az extrakció után sem lehet alkalmazni az ízfokozókat, és tilos az ionizáló sugárzás felhasználása.

Természetesen tilos a genetikailag módosított szervezetek és azok származékainak használata.

Nem használhatók a petrolkémiai és más szintetikus anyagok önmagukban összetevőként, csakúgy mint a petrolkémiai eredetű zsírsav láncú anyagok, a talkum, a nem ökológiai eredetű és a szintetikus illat- és színezőanyagok, az EDTA alapú kelátképző anyagok és azok sói, a szintetikus kémiai fényvédő krémek és az alumínium vegyületek.

A következőkben felsorolt felületaktív anyagok sem használhatók: alkil-szulfátok, alkil-éter-szulfátok, poliszorbátok, etanolamidek.

Organic Bio CosmeticOrganic Bio Cosmetic logo

A Cosmebio egy vezető, natúr- és biokozmetikumokat minősítő szakmai szövetség, mely 2002-ben jött létre 10 kozmetikai laboratórium együttműködése révén Franciaországban egy natúr- és biokozmetikai ipari charta megalapítása céljából. Jelenleg több mint 400 taggal rendelkezik, akik közé forgalmazók, szerződéses gyártók és nyersanyag-beszállítók is tartoznak.

A Cosmebio minősítés célja, hogy hiteles tanúsítást adjon a valódi ökológiai termékeket gyártó vállalatok számára, akik megfelelnek a chartában rögzített szakmai és etikai kritériumoknak.

A Charta alapelvei a következők:

 • Elsősorban ökológiai gazdálkodásból származó természetes vagy természetes eredetű összetevőkből készült termékek biztosítása
 • Az ökológiai és egészségügyi szempontból nem megengedett nyersanyagok és tartósítószerek kizárása
 • Szennyezés-mentes feldolgozás és gyártás
 • A megállapított előírások alapján független tanúsító szervezet általi szigorú minőségellenőrzés
 • Fogyasztók világos és objektív tájékoztatása

A Cosmebio jelenleg két szabvány, az Ecocert és a Qualité France szerint minősít, a Cosmebio tanúsítványt tehát önmagában nem ítélik oda.

Biokozmetikum: Az Ecocert Organic Cosmetic előírásának megfelelő minősítés

 • Legalább 95%-ban természetes összetevőket tartalmaz, vagy természetes forrásból származik.
 • A növényi összetevők legalább 95%-a biogazdálkodásban termelt.
 • A termék tartalmának legalább 10%-a biogazdálkodásban termelt.

Nickel TestedNickel Tested logo

Kozmetikumainkat tesztelik nikkelre, krómra és kobaltra. Ez a három összetevő különösen fontos fémallergiásoknak.

Energia SolareEnergia Solare logo

A napelemes rendszernek hála, a termékeink és növényeink energiaszükségletét több, mint 80%-ban napenergia fedezi.

FairtradeFairtrade Cosmetic logo

A méltányos kereskedelem (fair trade) gondolata a legutóbbi negyven év során alakult ki a nyugati világban, válaszul a felismerésre, miszerint a kereskedelemből és annak fejlődéséből származó hasznon nem minden ország, és azok lakosságának minden rétege osztozik méltányosan.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg , minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

VeganVegan logo

Garantálja egy termékben a 100%-ban természetes növényi összetevők jelenlétét, valamint hogy a minősített termékek előállítása során nem végeztek állatkísérleteket. A vegan jelzés egyben arra is garancia, hogy a szépségápolási készítmény méhviaszt, lanolint, gyapjút vagy propoliszt sem tartalmaz.

Organic CosmeticsOrganic Cosmetics logo

CCPB által biokozmetikumoknak felállított minősítési rendszer. A biogazdálkodásból származó nyers összetevők alapján két kategóriába sorolja a termékeket, biokozmetikum, illetve kozmetikum bio összetevőkkel. Ez a szabvány egy független kezdeményezés eredménye, melyet egy kozmetikai szektorban működő szervezeteket és cégeket képviselő szakértőkből álló munkacsoport állított össze, mely a legtöbb európai szabvánnyal egyenértékű. Gyártóknak ezzel a minősítéssel meg kell felelniük a gyártási szabvány által meghatározott követelményeknek és szabályozásoknak, illetve a CCPB felügyelete alatt marad.

7MetalliTestati7MetalliTestati logo

A terméket a fémallergiások biztonsága érdekében 7 fémre (nikkel, ólom, kadmium, higany, arzén, antimon és króm) tesztelték, ezáltal a legérzékenyebb bőrűek számára is ajánlott.

Pálmaolaj-mentespalmaolaj-mentes logo

RSPO és fenntartható pálmaolaj – Felelős döntések, tudatos vásárlók
A pálmaolaj fontos összetevője rengeteg ételnek, kozmetikumnak, szappannak és mosószernek, és bioüzemanyag-forrásként is egyre elterjedtebb. A teljes pálmaolaj-igény nemcsak nőni, de pár éven belül duplázódni fog, és ez sajnos veszélyes ránk, az állatokra, az éghajlatra, és úgy általában az egész ökoszisztémára nézve. A kitermelés azonban történhet fenntartható módon is.

Miért is jelent ez gondot?

Az olajpálma-ütetvények kialakítása sajnos őshonos erdők irtásával, őshonos állatok élőhelyének eltüntetésével, erdőirtással jár. A pálmaolaj iparral sajnos összefügg a legfőbb emberi jogok megsértése is, köztük a gyermekmunka és az adósrabszolgaság. Az erdőirtás jelentősen hozzájárul az éghajlatunk változásához, ráadásul ahová egyszer olajpálma került, ott sajnos sokáig nem nő erdő, mivel a gyökerei olyan makacs gátlóanyagot termelnek, amit nem nagyon bír el más növény.. Igazából a pálmaolaj mértéktelen termelésének egyetlen komoly “előnye”, hogy rendkívül olcsó.

Mit tehetünk?

A pálmaolaj a csomagolt termékek mintegy felében megtalálható alkotóelem, de fontos, hogy térhódítása fenntartható módon történjen, a felelősség ezért nagyban a kereskedőket és a gyártókat terheli.

A WWF a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért (RSPO) egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azért, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Szabványrendszert alakítottak ki, amely bizonyítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történik. Az RSPO tehát egy olyan önkéntes szervezet, amelyben a pálmaolajiparhoz kapcsolódó hét csoport egyesül: termesztők, feldolgozók és kereskedők, fogyasztási cikkek gyártói, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédelmi és szociális civil szervezetek.

Olivia Natural – felelős gyártás, felelős döntés

Az Olivia Natural RSPO tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz kizárólag ökológiai (bio) gazdálkodásból származó pálmazsírral dolgoznak
Az alapanyag természetes formájában telített zsírsavakban gazdag. Az RSPO tanúsítvány szavatolja, hogy a pálmazsír előállításához nem kerülnek újabb erdőterületek kivágásra, valamint biztosítják az ültetvényen dolgozó munkások és a környező lakosság alapvető jogait. Az Olivia kínálatában azonban teljességgel pálmaolaj-mentes termékeket is választhattok!

100% Olaszországban készült100-olaszorszagban-keszult logo

Dermatológiailag teszteltdermatologiailag-tesztelt logo

Állati eredetű összetevők nélkülallati-eredetu-osszetevok-nelkul logo