Nincsenek termékek a kosárban.
LEONARDI – a VOLARE termékcsalád: kozmetikumok balzsamecettel
A balzsamecet jótékony hatásai
Érdekességek
A „balzsamecet” kifejezés etimológiája a görög balsamon szóból ered, amely a latin balsamum formában maradt fenn. Ez a név utal arra, hogy a balzsamecetnek már régóta gyógyító tulajdonságokat tulajdonítanak. A farmakológiában a „balzsamos” kifejezés olyan készítményeket jelöl, amelyek antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Már a 15. században is a „balzsamos” jelzővel illették ezt a különleges, főzött mustból készült, érlelt ecetet, amelyet hagyományosan élénkítő, frissítő és gyógyító hatásúnak tartottak.
Például a paraszti hagyomány szerint egy teáskanál balzsamecetet alkalmaztak torokfájás vagy szomjúság enyhítésére. Ezen kívül a balzsamecetet sebek fertőtlenítésére, reuma kezelésére, sőt még másnaposság elleni szerként is használták.
A balzsamecet jótékony tulajdonságai: népi hiedelmek vagy valóság?
A balzsamecet nem minden betegség csodaszere, de bizonyítottan osztozik a „nem balzsamos” rokonai, például a borecet és az almaecet egyes egészségügyi előnyeiben. Ezeket az előnyöket most részletesebben is bemutatjuk.
A Modenai Tradicionális Balzsamecet DOP különösen ellenőrzött termék, amelyet szigorú előírások szerint készítenek. Ez biztosítja, hogy ne tartalmazzon mesterséges tartósítószereket, színezékeket, karamellt vagy hozzáadott cukrot. A modenai tradicionális balzsamecet kizárólag egyetlen összetevőből, főzött szőlőmustból készül, amelyet fermentálnak és hordókban érlelnek, más összetevők hozzáadása nélkül. Főként vizet és szénhidrátokat tartalmaz, kis mennyiségű fehérjét, zsírt viszont egyáltalán nem. Számos ásványi anyagot is tartalmaz, mint például káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort, miközben mindössze 100 kcal energiát ad 100 gramm termékenként.
Melyek a balzsamecet jótékony hatásai?
Az alábbiakban öt előnyt sorolunk fel, anélkül, hogy orvosi tanácsokat adnánk. Ezek általános iránymutatások a balzsamecet egészségügyi előnyeiről, amikor azt változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják. További pontos tanácsokat mindig a kezelőorvosodtól kérj.
1. Antioxidáns tulajdonságok
A balzsamecet szőlőből származó polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidánsokként támogatják az immunrendszert, lassítják a sejtek öregedését, és gátolják a szabadgyökök káros hatásait. Bár nem elixír az örök élethez, a balzsamecet egy egészséges étrend részeként hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
2. Antiszeptikus tulajdonságok
Az antioxidáns bioaktív összetevők jelenléte összefügg a balzsamecet élelmiszer-tartósító hatásával, amely évszázadok óta ismert. Tudományosan bizonyított, hogy az ecet baktériumölő és fertőzésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ecetsav gátolja a potenciálisan káros baktériumok és kórokozók elszaporodását. Ez magyarázza a balzsamecet hagyományos alkalmazását a köhögés és a torokfájás
kezelésében.
3. Ásványi anyagok forrása
Ahogy korábban említettük, a balzsamecet számos ásványi anyagot tartalmaz, mint például kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket. Emiatt energizáló tulajdonságokat és az ízületi gyulladások, valamint a csontritkulás megelőzésében betöltött szerepet tulajdonítanak neki. Ez megmagyarázza azokat a népi hiedelmeket is, amelyek szerint az ecet enyhíti a reumát és a hátfájást, vagy akár természetes afrodiziákumként is működik. Az ásványi anyagok tartalma kétségtelenül értékes az általános egészség, az energia és a jó közérzet szempontjából.
4. Szabályozza a vércukorszintet
Néhány kutatás az ecetfogyasztás és a szénhidrátok, valamint zsírok anyagcseréje közötti kapcsolatot vizsgálja. Ismert, hogy az ecet fogyasztása magas glikémiás terhelésű, keményítőtartalmú ételeket tartalmazó étkezés előtt csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Feltételezhető tehát, hogy az ecet hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához, és hasznos lehet cukorbetegek étrendjében. Az ecet vércukorszint-csökkentő hatása arra utal, hogy szerepet játszhat a cukorbetegség megelőzésében, bár ezt további kutatásoknak kell alátámasztaniuk.
5. Segít a testsúly kontrollálásában
Bár az ecet cukor- és zsíranyagcserére gyakorolt hatása nem teljesen bizonyított, biztos, hogy a balzsamecet javítja az emésztést, növeli a teltségérzetet, és nem tartalmaz koleszterint. Ezért kiválóan alkalmas azok számára, akik szeretnék kontrollálni a testsúlyukat.
Egészséges és sokoldalú fűszer
A hagyományoknak megfelelően kijelenthetjük, hogy a balzsamecetnek számos jótékony tulajdonsága van, amelyek alkalmassá teszik egy kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként történő fogyasztásra. Egészséges, könnyű és rendkívül sokoldalú fűszer, amelyet aggodalom nélkül élvezhetünk.